Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Marwa Mohamed Ali har varit på Pride en gång och fick då frågor om sin religion. Foto: Anna Palmgren/SVT

Marwa skippar Malmö Pride – på grund av rasism

Uppdaterad
Publicerad

Syftet med Pride är att fira rätten att älska vem man vill. Men alla känner sig inte välkomna i firandet till följd av rasism och okunskap.

– Jag har gått på Pride en gång i mitt liv och där blev jag ifrågasatt för min hudfärg och religion, berättar Marwa Mohamed Ali som därför skippar Malmö Pride.

Under Malmö Pride finns ett stort antal mötesplatser och aktiviteter att besöka. En mötesplats står organisationen Tamam bakom. I februari startade de ett projekt, Tamam Luna, som vänder sig till unga hbtq+ personer som blir rasifierade som annat än vita.

Även projektledaren Mac Velasquez känner igen Marwas upplevelse av rasism och okunskap och bekräftar att en del därför hoppar över Pride. Mac Velasquez menar att det inte handlar om Pride som organisation eller evenemang, utan snarare inom hbtq-communityt. Samtidigt upplever många det som ett tillfälle att leva ut och träffa nya vänner.

Malmö Pride: Medvetet arbete mot rasism

Daniel Jeremiah Persson, ordförande för Malmö Pride, förvånas inte över vittnesmålen.

– Jag är själv rasifierad och har känt det själv när jag var yngre. Just därför görs det ett medvetet arbete från organisationen att utbilda kring inkludering, säger Daniel Jeremiah Persson.

I klippet berättar Marwa Mohamed Ali och projektledaren Mac Velasquez om sina upplevelser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.