Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Läraren mår mycket dåligt, berättar rektor Abrahmos. Hör mer i klippet om attacken mot Bergaskolan i Malmö. Foto: Bergaskolan/Peter AbramoVisa alla (3)
Visa alla (3)

Maskerad ung person attackerade lärare med brandsläckare på Bergaskolan i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

En maskerad ung person tog sig in på Bergaskolan på Limhamn i Malmö under fredagsförmiddagen. Personen tömde sedan en pulverbrandsläckare i ett klassrum under pågående lektion. En lärare fick pulvret i ansiktet.

– Jag är chockad, jag tycker att det är otroligt obehagligt, säger biträdande rektorn Peter Abramo.

Den maskerade personen ska enligt Peter Abramo, biträdande rektor på skolan, haft med sig en brandsläckare som inte tillhör skolan. Han sprutade sedan innehållet i en lärares ansikte. Sedan fortsatte personen att spruta innehållet i klassrum och korridorer.

– En maskerad ungdom tog sig in på skolan. Vi vet inte om det är en extern ungdom eller en av våra elever. Han hade någon form av maskering av ansiktet så att bara ögonen syntes, säger Peter Abramo, biträdande rektor F-9 på Bergaskolan.

Den maskerade personen sprutade även ner en av Bergaskolans korridorer med pulverbrandsläckaren. Foto: Bergaskolan/Peter Abramo

– Läraren mår väldigt dåligt, otroligt skärrad så vi försöker hjälpa henne på bästa sätt, säger Peter Abramo.

Efteråt ska personen ha gett sig av från platsen.

Hur kunde det här hända?

– Skolan i sig är inte låst, vi har många ingångar och vi försöker ha koll på vilka som kunde ta sig in här. Vi har fortfarande inte fått upp något övervakningssystem.

Polis på plats

Bland elever florerar uppgifter om att det handlar om flera maskerade ungdomar som tagit sig in på skolan. Polisen samlar nu in vittnesmål.

– Någon ska ha tömt en pulverbrandsläckare i ett klassrum. Vi har varit på plats och ska upprätta en anmälan, säger Jimmy Modin, vid polisens ledningscentral.

Högstadieeleverna fick gå hem efter händelsen, medan elever i yngre årskurser samlades i sina klasser för att få information om händelsen.

Skolans kristeam har aktiverats.

– Jag är chockad, jag tycker att det är otroligt obehagligt. Det gör ont att se att det kan hända på skolan, säger Peter Abramo.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.