Foto: Bernard Mikulic/SVT

Massor av råttor vid entrén till psykiatriska kliniken i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Råttorna har hittat ett nytt favoritställe i Malmö. Vid entrén till psykiatriska kliniken på Skånes universitetssjukhus i Malmö kryllar det av råttor kring och i soptunnorna. Det har lett till att flera i personalen inte vågar gå ut med soporna på kvällarna.

Personalen på psykiatriska kliniken går regelbundet ut för att kasta sopor. Men sedan råtttorna har dykt upp, framför allt på kvällar och nätter, är många rädda för att använda soptunnorna.

Hoppade ur soptunna

När en anställd öppnade soptunnan hoppade tre råttor ur, enligt SVT:s fotograf och reporter Bernard Mikulic, som filmat på platsen.

– Det är absolut inte bra. Det är väldigt beklagligt! säger Petra Holm, stabschef på Regionservice, till SVT Nyheter Skåne.

Problemet med råttorna har uppstått efter att en hissanordning för sophantering i källaren gått sönder någon gång på försommaren förra året. Tidigare har avfallet från kliniken störtats ner i rör till kärl i källaren som sedan hissats upp till markplan och körts iväg med en sopbil. Men när hissen gick sönder, ställdes soptunnorna utanför entrén istället, vilket råttorna snart upptäckte.

– Vi fick hitta en annan lösning och ställa kärlen utanför huset. Vi väntar på att få bygga om avfallsrummet i kulverten. Det är formalia som fattas, till exempel bygglov. Men jag hoppas att vi ska vara klara med ombyggnaden före sommaren, säger Petra Holm.

Tillfällig lösning

När ombyggnaden är klar kommer den att ersätta sopkärlen utanför entrén. Regionservice tittar även på tillfälliga lösningar i väntan på en permanent lösning.

– Vi undersöker om kärlen kan placeras på en annan plats eller om vi skulle kunna använda en container. Vi gör också allt vi kan för att hålla rent kring kärlen och ser till att locken ligger på ordentligt, säger stabschef Petra Holm.

Tills dess får personalen och patienterna på psykiatriska kliniken härda ut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer