Foto: SVT

Uppfann spillfri kopp – blev TV-kändis i Kina

Uppdaterad
Publicerad

Uppfinningen tog 19-årige Daniel Jacobsson till en tävling för unga innovatörer i Shanghai.

SVT Nyheter träffar Daniel, nyss hemkommen från Shanghai, i en labbsal på Borgarskolan i Malmö. Han tog visserligen själv studenten i våras men har vid sidan av högskolestudier i Lund fortsatt jobba som handledare åt andra mattebegåvningar här på sitt gamla gymnasium.

– Jag gör det för att det är kul. Folket här känns som familjen, liksom, säger Daniel.

Den ”icke-skvimpande” kaffekoppen, resultatet av två års forskarmödor, tog honom nyligen till en tävling för unga innovatörer i Shanghai och väl där blev han handplockad till TV-showen Young Einstein. Det handlar om en sorts kinesisk Idol-tävling för uppfinnare, med final i februari.

– Det var oerhört kul att vara med. Och jag gick vidare, trots en del tuffa frågor från juryn om ifall det inte vore enklare att bara sätta lock på sin kaffekopp, skrattar Daniel.

Kanterna är hemligheten

Han betonar att projektet kring den spillsäkra koppen i första hand handlar om de teoretiska beräkningarna bakom den. I kinesisk TV lyckades han ändå riva ner applåder med en enkel prototyp, en blå porslinskopp med invändiga kanter av häftmassa. Det är nämligen kanterna som är hemligheten. Genom dem påverkas såväl det skållheta kaffets ”resonans” som dess ”acceleration” – två av fysikens grundläggande principer.

Många försökspersoner

– Men det som övertygade domarna var nog att jag redovisade alla experiment och mätningar som ligger bakom. Jag har till exempel låtit mängder av försökspersoner gå med kaffekoppar i hand på ett löpband i varierande hastighet.

Här demonstrerar Daniel sin kopp – och får den testad av SVT Nyheters utsände kontrollant:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.