Neurotensin är ett hormon som utsöndras i det centrala nervsystemet och av mag-tarmkanalen. I djurexperiment har hormonet visat sig kontrollera inte bara mättnaden, utan också tillväxten av bröstcancerceller.
Men hur hormonet påverkar oss människor vet vi inte riktigt.
Förutsade livslängd
I kommande nummer av tidskriften Jama visar dock professor Olle Melander och hans kollegor vid Lunds universitet att det finns ett starkt samband mellan neurotensin och risken för kvinnor att drabbas av diabetes, hjärtinfarkt eller bröstcancer.
– Det var överraskande med en så tydlig koppling till risk för såväl typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdom som till bröstcancer, säger Olle Melander.
Resultaten kommer från drygt 4 600 Malmöbor som började lämna blodprover i början av 1990-talet. Deltagarna följdes sedan i åratal, med en median uppföljningstid av 13-15 år.
Forskarna såg en koppling mellan halterna av neurotensin i blodplasma och de kvinnor som senare i livet kom att drabbas av någon av de tre folksjukdomarna. Sambandet var så starkt att hormonnivåerna till och med gav ett tydligt avtryck i hur länge kvinnorna levde.
Kan påverka
Om det finns ett orsakssamband är dock oklart, det vill säga om hormonet var orsaken till att kvinnorna blev sjuka eller inte, men eftersom halterna av neurotensin var förhöjda flera år innan eventuell sjukdom tror forskarna att hormonet kan användas som en markör för att uppskatta risken för sjukdom.
Ett enkelt sätt att själv påverka risken i gynnsam riktning är att äta en fettsnål diet, eftersom en sådan kost sänker halterna av neurotensin.