Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
11-åriga Melker Marsal, Alicia Gunnarsson, Eric McCormick och Linnéa Saffer har märkt av att man infört begränsningar i antal på vissa livsmedel som köttbullar och fiskbitar. Foto: Carolina Svalbacke/SVT

Färre köttbullar på tallriken – Lommas elever känner av höjda matpriser

Uppdaterad
Publicerad

Max 10 köttbullar för högstadielever och mer vegetarisk mat. På Karstorpskolan i Lomma startade man terminen med att räkna köttbullar på tallriken – men att kommunen snålar med skolmaten är inte ansvarig politikers bild.

– Vi har en kostnadseffektiv skolmat i Lomma, och jag är stolt över det, säger Fredrik Karström (M).

Under våren har Lomma kommun infört mer vegetarisk kost på matsedeln – och en begränsning i hur många styckesprodukter, som exempelvis köttbullar, elever får ta.

– Går man i högstadiet får man tio köttbullar som väger 14 gram styck per person, berättar Ann Ellis, kostchef på Lomma kommun, och poängterar att det alltid finns alternativ i buffén där det är fritt fram att äta så mycket man vill.

Det handlar i grund och botten om att slänga mindre mat, förklarar kommunen. Men höga livsmedelspriser under året har gjort det arbetet ännu viktigare.

– Men i huvudsak har det handlat om att förtydliga något som funnits tidigare, och att vi sett ett ökat matsvinn under våren, säger Fredrik Karström (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Lomma.

Han menar att begränsningarna i så kallade styckesprodukter handlar om 1-2 tillfällen i veckan.

”Ibland blir man inte helt mätt, och då får man ta av det andra”. Hör 11-åriga Alicia, Melker, Linnéa och Eric berätta om skolmaten i klippet ovan.

Liten skolmatsbudget

I höst har man fler aviserade prisökningar att hantera, en i september och en i november, men att skolmatsedeln skulle anpassas ännu mer har Ann Ellis svårt att se.

Lomma kommun är en av de kommuner i landet där skolmatskostnaden per elev är som allra lägst, enligt statistik från 2020.

– Vi har en kostnadseffektiv verksamhet baserat på låg administrativ kostnad, många tillagningskök i verksamheten, vilket också minskar behovet av transport, säger Karström.

Prisökningar kräver nya satsningar

Med tanke på att ni nu begränsat hur mycket elever får ta av viss mat – är skolmatsbudgeten för liten?

– Nej, jag bedömer att det är någonting vi årligen ser över, om det behövs genomföras omprioriteringar, säger Karström men poängterar att den styrande alliansen vill tillföra en miljon kronor till kostenheten nästa år – på grund utav de höga prisökningarna i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.