Mary-Jane Eklund har bott vid kanalen i över nio år. Foto: André Spång/SVT

Medborgarförslag: Förbjud fiske i Malmös kanal

Publicerad

Ett medborgarförslag som vill förbjuda fiske i Malmös kanal har fått över hundra ”ja”-röster och kommer nu tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad. Initiativtagaren Mary-Jane Eklund hävdar att fiskare inte plockar upp krokar och linor efter sig vilket kan skada djur och natur.

Fiskare utmed kanalen i Malmö har blivit ett vanligt inslag i stadsbilden. Men Mary-Jane Eklund, initiativtagare till medborgarförslaget ”Förbjud fiske i Malmös kanaler”, har tröttnat på skräpet fiskarna lämnar efter sig.

– Jag har bott här vid kanalen i nästan nio år och jag har tröttnat på att gå och plocka upp fiskekrokar och fiskelinor efter fiskare, säger hon.

Dessutom är hon orolig för att hunden Balder ska skada sig på kvarliggande fiskekrokar.

– Vem ska betala hans vård om han får en krok i tassen eller i nosen?

Nedskräpningen har minskat

Medborgarförslaget har fått över hundra ”ja”-röster vilket innebär att förslaget kommer utredas i tekniska nämnden. Detta trots att samma förslag fått över 450 ”nej”-röster.

– Den generella nedskräpningen är ett bekymmer i staden och i kanalen men vi kan inte se att det är specifikt från de som utöver sportfiske, säger Petra Bengtsson, som handlägger ärendet på Malmö kommun.

”Nedskräpningen minskar”

Under den senaste tiden har nedskräpningen minskat i Malmö stad, enligt Petra Bengtsson. Hon menar att det kan bero på de beteendekampanjer som genomförs. Bland annat har fiskare i Malmö anordnat städdagar där man städat upp skräpet kring kanalen.

Man har ännu inte påbörjat handläggningen av medborgarförslaget, men beslut förväntas tas i juni.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.