Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Malmös gamla mentalsjukhus håller på att byggas om till ett kollektivhus. Se mer av förvandlingen i klippet. Foto: Bernard Mikulic/SVT

Här ska bebisar, pensionärer och studenter bo tillsammans

Uppdaterad
Publicerad

I det som en gång var mentalsjukhuset i Malmö har allt gammalt rivits ut i en byggnad för att göra plats för kollektivhuset Röda Oasen.

Det byggs för fullt på det som en gång var Östra sjukhuset i Malmö. 40 personer ska bo i kollektivhuset i 13 lägenheter och 7 korridorrum. Här kommer äldre, barnfamiljer och studenter bo under samma tak och dela storkök och många gemensamma utrymmen.

– Jag har velat bo så här väldigt länge och det gick ju när man var student. Här är idén att vi ska få ut det bästa av båda världar. Man har en vanlig lägenhet men man har ändå storköket som man kan vara i när man vill ha sällskap, säger Ludvig Haav, som är arkitekt och projektledare.

Allt har rivits ut

All gammal ventilation, el och vatten har rivits ut och nu pågår det stora arbetet med att fixa väggar, tak, golv och inredning på 1 700 kvadratmeter. Inflyttningen börjar i månadskiftet februari/mars.

– Nu är det en månad kvar tills vi ska flytta in och vi har så otroligt mycket att göra och en utmanande tidsplan och budget, och det är inte det lättaste, säger Ludvig Haav.

SVT-programmet Husdrömmar filmar byggprojektet och kommer sända programmet nästa säsong.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.