Meriterad stjärna och 17-årig talang

Publicerad

En meriterad landslagsstjärna och en 17-årig supertalang – det är de som ska hjälpa Kristianstad att etablera sig i toppen av damallsvenskan.

– Jag har aldrig sett en större talang. Hon har en fantastisk teknik och kan bli en världsspelare, säger Josefin Öqvist om Marija Banusic.

Talang utöver det vanliga

Lovorden från Josefin Öqvist värmer, men Maria Banusic börjar vänja sig. Alla tycks vara överens om att hon är talang långt utöver det vanliga. Hennes egen tränare säger att hon kommer att bli den bäste svenska anfallaren någonsin.

– Det är kul att höra. Vi får se om det blir så.

– Vi kommer att få nytta av henne redan i år, säger tränaren Elisabet Gunnarsdottir.

17-åringen lämnade Sirius och hemmet i Uppsala inför den här säsongen. Hon har öst in mål både i klubblaget och i flicklandslagen.

– Jag trivs bra i Kristianstad. Jag kan lära mig jättemycket av Josefin. Hon har massor av rutin och vet hur man ska agera i olika anfallslägen, säger hon.

Tio år sedan genombrottet

Det har hunnit gå tio år sedan Josefin Öqvist slog igenom när hon avgjorde VM-semifinalen mot Kanada. I somras födde hon dottern Stella.

– Det fungerar jättebra. Hon brukar följa med mig på träningarna, så hon har vant sig, säger Josenfin Öqvist.

Josefin Öqvist har tränat hårt sedan dotterns födsel och allt gått bra, men i söndagens premiär kan hon inte spela. En lättare lårskada sätter stopp.

– Jag har tränat hela vintern och så får man inte spela premiären. Det är frustrerande.

Kristianstad har de senaste åren blivit bättre och bättre. Förra säsongen slutade med en femteplats.

– Vi siktar på medalj i år, säger tränaren Elisabet Gunnarsdottir.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.