Midsommarafton är en av dagarna som räknas som ledig i undersökningen. Foto: TT

Mest ledigt i världen – nästan

Publicerad

Sverige är ett av världens rikaste länder. Och vi är ett av de ledigaste. Bara ett fåtal länder har fler helgdagar som ger ledigt från jobbet.

Jämförelser av arbetstid i olika länder är komplicerat. Vissa länder har lagstadgad arbetstid, andra kollektivavtal och ytterligare andra har individuella avtal eller inga regler alls. Inte heller jämförelser av antalet helgdagar är alldeles enkelt. Vissa röda dagar, som till exempel första maj i Sverige, flyttar sig i kalendern och ger extra ledigt vissa år, men inte andra.

Trots svårigheterna gör det amerikanska konsultföretaget Mercer en lista över antalet ledighetsdagar, semestern oräknad, i olika länder. Syftet är att personalavdelningar på multinationella företag ska kunna ge rättvisa förmåner, trots lokala skillnader.

I Europa toppas ledighetsligan av Finland med 15 lediga dagar. Sverige har, enligt Mercers sätt att räkna, elva lediga dagar och hamnar på delad fjärdeplats i Europa och delad åttondeplats i världen. Till de elva ska läggas midsommarafton, julafton och nyårsafton som inte är röda dagar, men ändå hävdvunna ledighetsdagar.

Allra flest lediga dagar har Indien och Colombia, 18 dagar. Mexiko hamnar med sina sju dagar sist i Mercers liga.

Fakta: Lediga dagar 2015

Torsdag 1 januari, nyårsdagen

Tisdag 6 januari, trettondedag jul

Fredag 3 april, långfredag

Måndag 6 april, annandag påsk

Fredag 1 maj, första maj

Torsdag 14 maj, Kristi himmelfärdsdag

Fredag 19 juni, midsommarafton

Torsdag 24 december, julafton

Fredag 25 december, juldagen

Torsdag 31 december, nyårsafton

Ledigheter på helgdagar skiljer sig åt från bransch till bransch. I delar av arbetsmarknaden där skiftarbete är vanligt gäller andra regler. Inom vissa kollektivavtal förekommer dessutom halvdagsledigt inför vissa helger.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.