Meteoren aldrig ovanför skåne

Uppdaterad
Publicerad

Meteoren som syntes ovanför sydsverige den 17 januari gick aldrig över skåne. Det slår den danska chefen för meteoritsamlingen på Danmarks naturhistoriska museum, Henning Haack, nu fast.

– Troligtvis har den rört sig över södra östersjön och färdats i västnordvästlig riktning, säger Henning Haack.

Troligtvis syntes meteoren först ovanför staden Kologrzeg i Polen och har sedan rört sig mot Danmark. Troligen har den brunnit upp på sydspetsen till den danska ön Falster.

Han lutar sig på de observationer som rapporterats in till en dansk webbsajt som drivs tillsammans med Tycho Brahe museet och Dansk Astronomisk Selskap.

– Över 500 observationer har kommit in. De allra flesta kommer från Danmark, Sverige, Tyskland och Holland, säger Henning Haack.

– Jag har studerat observationerna och den film som upptogs av meteoren och är nu ganska klar över hur förloppet gått till, fortsätter han.

Men om delar av meteoren faktisk slog ner någonstans är fortfarande oklart.

– Hittills har vi inte sett några konkreta bevis på att den slagit ner. Men om den gjort det har resterna varit försvinnande små, säger Henning Haack.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.