MFF:s Filip Ahlström tillsammans med vd Niclas Carlnén. Foto: Andreas Hillergren / TT

MFF startar e-sportgymnasium

Publicerad

Nästa höst ska Malmö FF starta en gymnasieutbildning för Fifa-spelare. Genom att satsa på e-sport hoppas fotbollsklubben nå nya supportrar och ta del av en lukrativ sponsormarknad.

Tillsammans med gymnasieskolan Malmö Fria Läroverk startar Malmö FF hösten 2021 en inriktning där 18 elever kan kombinera studier med en satsning på tv-spelet Fifa.

– Vårt fokus kommer att vara på ett hälsosamt förhållningssätt till spelandet. Eleverna kommer att lära sig om spelteori för att bli bättre på Fifa, men det handlar också om att lära sig om kost, sömn och ergonomi, säger Filip Ahlström, projektledare för MFF:s satsning på e-sport.

Avlönade spelare

Det finns sedan tidigare e-sportsgymnasier i Sverige, men enligt MFF blir detta Sveriges första renodlade akademi för Fifa-spelare.

– Detta kan motivera barn och ungdomar i vardagen som kanske inte tycker att den vanliga fotbollen är lika intressant, säger klubbens vd Niclas Carlnén.

MFF är en av flera elitklubbar inom fotbollen som de senaste åren har satsat på e-sport med avlönade spelare. Klubben vann fjolårets första upplaga av e-allsvenskan och i år slutade MFF tvåa efter finalförlust mot Örgryte.

– Vi vet att det är väldigt många av både våra professionella spelare och supportrar som spelar Fifa. För oss var det ett ganska litet steg in i den här världen, säger Carlnén.

Hitta nya supportrar

Det är även ett sätt för klubbarna att hitta nya supportrar, men även en väg för att ta del av den växande marknad som e-sporten är.

– Precis som vi kopplar partners till våra andra verksamheter har vi nu partners kopplade till e-sporten, säger Niclas Carlnén.

När e-allsvenskan avgjordes under sommaren märkte MFF att intresset för Fifa-matcherna ökade. Någon vanlig fotboll har ju supportrarna inte kunnat se live på grund av coronapandemin.

– Vi såg i flera kommentarer i anslutning till Fifa-matcherna att man tittade på dem för att det var brist på annat. På något sätt kunde vi ju ha kvar dialogen med många av våra supportrar, säger Niclas Carlnén.

Se när SVT Nyheter Skåne besökte MFF:s e-sportlag 2019:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.