Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Militärövningen Aurora skrämmer ukrainska flyktingar i Ystad. ”De flesta barn reagerar när de hör höga ljud som påminner om bomber, säger Maria Syvak som har två döttrar på tre och sju år. Foto: SVT

Militärövning skrämmer ukrainska flyktingar i Ystad

Uppdaterad
Publicerad

Flyktingar från Ukraina som bor i Ystad påminns under några veckor om kriget i deras hemland. Militärer, som deltar i den stora övningen Aurora, rör sig runt om i deras nya hemstad. De ser militärfordon på gatorna och fartyg till havs.

– De flesta barn som kommer från Ukraina är rädda när de hör höga ljud som påminner om bomber, säger Maria Syvak som har två döttrar på tre och sju år.

Delar av Ystad förvandlas till krigsskådeplats när den stora militärövningen Aurora drar in i stan. Hittills har de flesta övningar skett i hamnen men den här veckan kommer det att bli stridsövningar i stadsmiljö.

– Det kan vara ett svenskt barn som tycker det är jättehäftigt att det kommer en militärkolon på vägarna medan andra barn gömmer sig, säger Fredrik Hagenkötter, integrationssamordnare i Ystad.

Viktigt att barnen förstår

Han berättar att de informerar föräldrar och barn i skolorna om vad som sker så de ska förstå att det är en fredlig övning.

– Jag förklarar för min dotter att det är militärövningar och att det är viktigt för Sverige och hon förstår, säger Oksana Sazonova, som har en nioårig dotter, som går i skola i Ystad.

Men det finns familjer som väljer att ha sina barn hemma under tiden Aurora pågår.

– Det finns föräldrar som vill vara tillsammans med sina barn nu. Då är det okey att de inte går i skolan, säger Anna Redko som arbetar som språkstöd åt andra flyktingar från Ukraina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.