Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Muddring söder om Refshaleøen utanför Köpenhamn. Arbetet med den 280 hektar stora halvön Lynetteholm i Köpenhamns hamn påbörjades i januari 2022. Foto: Johan Nilsson/TT

Miljöbedömning av Lynetteholm bygger på 40 år gammal studie

Uppdaterad
Publicerad

Danska myndigheter menar att dumpningen av bottenslam i Köge bukt i samband med byggandet av Lynetteholm inte har någon påverkan på den marina miljön. Men danska experter är kritiska till antagandet. Detta efter att DR avslöjat att miljöbedömningen bygger på en 40 år gammal studie från USA.

Hundratusentals ton bottenslam har dumpats i Köge bukt i samband med byggandet av den konstgjorde halvön Lynetteholm.

Trots kritik från bland annat den svenska regeringen menar danska myndigheter att dumpningen inte skadar den marina miljön i Köge bukt.

Lynetteholm

De hänvisar till en miljökonskevensbeskrivning där man kommit fram till att dumpningen ”kommer att resultera i en försumbar påverkan på vattendragen”.

Nu avslöjar DR att slutsatsen i miljöbedömningen bygger på en 40 år gammal studie där man undersökt vilken miljöpåverkan muddring av kanaler i amerikanska flodmynningar har.

Massiv kritik från danska experter

Enligt flera experter i Danmark går flera av slutsatserna i miljökonsekvenskrapporten inte att applicera på situationen i Köge bukt.

– Det närmar sig spekulation, säger Karen Timmermann som är professor i kustekologi vid DTU Aqua i Danmark.

Även professorerna Jacob Carstensen och Stiig Markager från Århus Universitet avvisar användandet av den amerikanska rapporten från 80-talet i en miljörapport om Köge bukt.

– Antagandena i rapporten håller inte. Det är en misstolkning av den amerikanska studien, säger Jacob Carstensen.

Giftiga ämnen i slammet

Det slam som används för att bygga Lynetteholm innehåller bland annat stora mängder kväve och fosfor. Experterna oroar sig för att utsläppet ska leda till en rad konsekvenser för havsmiljön, bland annat algblomning.

– Man skapar en negativ spiral. Förhållandena på botten blir sämre och sämre för ålgräs och fiskar. Man får generellt fattigare havsmiljö, säger Stiig Markager.

Experterna är eniga om att ytterligare miljökonsekvensundersökningar behöver göras i samband med byggandet av halvön Lynetteholm.

– Jag har svårt att se att man kan göra en värdering baserat på det material jag sett, säger Karen Timmermann.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lynetteholm

Mer i ämnet