Miljöchef säger upp sig

Publicerad

ÖSTERLEN | Chefen för Ystad-Österlenregionens miljöförbund avgår. Han säger att han inte längre står ut med politiker som slåss för att äppelodlare ska få använda bekämpningsmedel i vattenskyddsområden.

– Ja, det är i protest mot det. Det handlar om vårt dricksvatten och det är en väldigt viktig fråga, säger Richard Sandberg.

Det var i våras som Sydnytt avslöjade att stora mängder bekämpningsmedel hittats i vattendrag på Österlen. Trots det beslutade den politiska majoriteten i Ystad-Österlenregionens miljöförbund att tillåta bekämpningsmedel hos äppelodlare i vattenskyddsområdena.

Richard Sandberg vägrade verkställa beslutet och hotade med att avgå om inte besprutningen stoppades. Men det är först nu som han gör slag i saken.

– Man kan säga att det var rätt läge nu, säger han.

Så sent som i fredags avslöjade Sydnytt att länsstyrelsen upphäver det kritiserade tillståndet. Då hade Rickard Sandberg redan sagt upp sig.

Beslutet kan dessutom överklagas. Men Rickard är säker på sin sak. Besprutningen inom Österlens vattenskyddsområden är snart ett minne blott.

– Chansen att politikerna skulle få rätt om de överklagar är liten. Lagen är väldigt tydlig på det här området.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer