Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet, säger att rederiet TT-Line kan räkna med skadeståndskrav efter oljeläckaget från fartyget Marco Polo som har drabbat ständer och djurliv längs Blekinges kust. Hör mer i klippet. Foto: Privat/SVT

Miljöprofessorn: TT-Line riskerar miljonbelopp i skadestånd efter oljekatastrofen

Uppdaterad
Publicerad

Oljan som läckt från det grundstötta fartyget Marco Polo har nått stränderna på flera ställen längs Blekinges kust. Miljörättsprofessorn Jonas Ebbesson menar att ett stor skadeståndskrav kan riktas mot rederiet TT-Line.

– Det avgörande är hur pass stora skadorna är men att det kan komma att bli åtskilliga miljoner är det ingen tvekan om, säger Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet.

Totalt handlar det om tre skadade tankar som tillsammans rymmer 160 kubikmeter olja, och det är ännu oklart hur mycket olja som hittills läckt ut i havet. Under tisdagen bedömdes att runt 500 fåglar har drabbats.

Fartyg på grund utanför Hörvik

Rederiet svarar inte

Offentliga aktörer och privatpersoner kan kräva skadestånd från TT-Line framöver, säger miljörättsprofessorn.

Det kan handla om eventuella kostnader för sanering av oljan eller för det förebyggande arbetet som görs för att oljan inte ska förorena stränderna.

SVT Nyheter Skåne har sökt TT-Line för en kommentar men inte fått något svar. Rederiet skriver dock i ett pressmeddelande att de är medvetna om påverkan som händelserna har på miljön och de drabbade samhällena.

Två personer har fått böter

För knappt två veckor sedan gick färjan Marco Polo på grund utanför Blekinges kust. En bärgning av färjan är inledd och ännu ett oljeutsläpp uppkom under bärgningen.

Orsaken till att fartyget gick på grund är att gps-systemet inte fungerade. Två besättningsmän har fått strafförelägganden på 50 dagsböter för vårdslöshet i sjötrafik.

Det finns fler andra tänkbara sanktioner mot rederiet och ansvariga ombord framöver, menar Jonas Ebbesson.

– Beroende på om polisutredning kan visa att det också varit vårdslöst så kan ett straff för det också utdömas.

I klippet ser du oljedrabbade fåglar som tvättas rena från oljan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hundratals fåglar riskerar att dö efter oljeläckaget från Marco Polo. Foto: Fredrik Larsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fartyg på grund utanför Hörvik

Mer i ämnet