Rensningen av Finjasjön har kommit till som ett led att rätta till vad som rättas till kan av övergödningens effekter. Än så länge går fångsten mest till djurfoder vilket krafterna bakom fiskeprojektet snart ska förändra.
Populationen av så kallad vitfisk, den som främst får sin föda från växtlighet, har fullkomligt exploderat i takt med att med att mänskliga utsläpp ökat. För att återställa balansen har denna fisk då och då fiskats upp ur sjöar som Finjasjön.
Snällare metoder
De senaste två åren har ett projekt med syfte att ta fram mer skonsamma och miljövänliga metoder för det så kallade skräpfisket pågått. Och med bara några månader kvar beskrivs resultatet som gått.
– Vi har rekordbra sikt i sjön nu, säger Johan Johan Forssblad, expert på vatten och fiske som jobbar som konsult i projektet.
Skräpfisk blir djurfoder
Av de enorma mängder vitfisk som dras upp går största delen till djurfoder till bland annat behövande storkar. Även andra djur låter sig väl smaka av det så kallade skräpet. Men Kurt Hagenrud, operativ projektledare, tycker fler borde få upp ögonen för vitfisken.
– Vår målsättning är att den i betydligt högre utsträckning än idag ska användas som människoföda.
Brax en skånsk delikatess
Faktum är att vitfisken historiskt inte alls varit några främmande fåglar på skånska middagsbord.
– Fram till och med kriget var det till exempel väldigt populärt att äta rökt brax, säger Kurt Hagenrud, operativ projektledare.
Frågan är alltså varför vi plötsligt gled över till att börja rata vitfisken. Något svar har Kurt Hagenrud inte.
– Men vi skulle gärna vilja veta, för fisken är alldeles utmärkt att äta.
Han får medhåll av Johan Forssberg.
– I andra länder, som Thailand och Mellanöstern har de förstått något vi inte förstått här. De tillreder ju all sorts fisk. Själv var jag i London nyligen, och högst upp på en meny av specialiteter stod braxen, säger han.
Sydnytt provsmakar
Men Sydnytt låter sig inte förledas av lovord utan att själva kontrollerat fiskens ätbarhet. En stekpanna och medhavt smör placeras över en kokplatta, och snart fräser både nyfångad sutare och braxen i pannan.
-Jag tycker den är helt ok. Förvånansvärt god faktiskt, säger fotograf Dan Andersson mellan tuggorna.