Foto: Andreas Irebring

Tillgången på droger har minskat under coronakrisen

Uppdaterad
Publicerad

Det har blivit svårare att smuggla droger över gränsen till följd av corona. Det märks även i missbrukskretsar. – Fler är sjuka och det är svårare att få tag i droger, säger Eva, boende i Malmö och som själv missbrukat olika droger i runt tjugo år.

”Eva” försöker att trappa ner sitt långvariga tablettmissbruk. Förhoppningen är att en dag kunna sluta helt och hållet. Och det är pandemin som till stor del fått henne att röra sig i den riktningen.

– Jag vill slippa stressen och pressen av att behöva jaga, säger ”Eva”

Jagar droger

När drogmarknaden sinar till följd av corona är det många som jagar droger.

– Man märker att tillgången har minskat radikalt. Det är fler som är sjuka och det är svårare att få tag i droger.

Karina Stein, områdeschef på Beroendecentrum i Malmö känner igen bilden som ”Eva” målar upp.

– Om du inte får tag i dina droger får många abstinens. Det är ont om narkotiska preparat i Malmö. Det har det varit under en ganska lång tid. Innan corona var det operation Rimfrost. De droger som det går att få tag i är också väldigt dyra.

Kan ge positiva effekter

Karina Stein menar att det kan ställa till problem för vissa missbrukare men vara positivt för andra.

– För vissa personer kan detta vara bra på grund av att man kan avhålla sig. Men det kan också innebära att man är beredd att ta det priset. Då finns det stora risker. De kanske blandar droger eller hittar på olika brott  för att finansiera dyrare droger.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.