Alla danska minkar kommer att avlivas inom kort på grund av smittspridningen av coronavirus på landets minkfarmar. Foto: Mads Claus Rasmussen/EPA/TT

Efter minksmittan – inte aktuellt med inreseförbud från Danmark

Uppdaterad
Publicerad

Storbritannien införde ett omedelbart inreseförbud för danskar efter att ett muterat coronavirus spridits bland danska minkfarmar och överförts från minkar till människor.
Men svenska Folkhälsomyndigheten förespråkar inte någon gränsstängning utan är trygga med de skärpta allmänna råd som gäller i bland annat Skåne.

Många har hört av sig till SVT Skåne och undrat över om inte Sverige borde stänga gränsen till Danmark på grund av coronasmittan som brutit ut bland danska minkar.

Men att Sverige skulle inför ett liknande förbud är alltså inget som Folkhälsomyndigheten förespråkar. I ett mejl till SVT skriver myndigheten via sin presskommunikatör Henrik Josephson:

”Sverige har redan många åtgärder på plats för att motverka spridning av covid-19 generellt, till exempel gäller skärpta allmänna råd i Skåne och flera andra regioner. Danmark har också vidtagit omfattande åtgärder mot just smitta från mink och därför ser Folkhälsomyndigheten inte något behov av ytterligare åtgärder från svensk sida.”

Jobbar ihop

Enligt Folkhälsomyndigheten följer man utvecklingen noga och arbetar tillsammans med Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt för att minska riskerna för smitta mellan mink och människa.

På frågan om Folkhälsomyndigheten kommer att rekommendera att stänga gränsen mot Danmark är svaret tydligt: ”Nej.”

Följer förloppet

Om gränsen till Danmark kommer att stängas eller inte är ytterst en fråga som avgörs av regeringen.

SVT har sökt inrikesminister Mikael Damberg för en kommentar. Hans pressekreterare Mirjam Kontio meddelar följande: ”Regeringen följer läget noggrant och är beredda att vidta de åtgärder som krävs”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet