Göingeskolan i Broby. I dag är det exakt ett år sedan en elev knivskars till döds. Foto: Gunilla Fritze

Ett år efter skolmordet som skakade Broby

Uppdaterad
Publicerad

I dag är det ett år sedan en 15-årig pojke knivhöggs till döds på Göingeskolan i Broby av en yngre elev på skolan. Händelsen skakade om hela samhället och årsdagen uppmärksammas med en minnesstund i kyrkan.

– Det är viktigt för familjen och pojkens nära kompisar att markera ett år av sorg, säger Anders O Johansson, kontraktsprost i kyrkan i Broby.

Det är personal från skolan som har bett Anders O Johansson att arrangera kvällens minnesstund. Samma sak hände kvällen efter den 15-årige pojken blev knivhuggen av en 14-årig pojke mitt på dagen i en av Göingeskolans korridorer.

Många minns och efteråt spreds en allmän oro i samhället.

– Det var en chockartad händelse och minnesbilden är att det var en stor sorg. Det var ofattbart, något som inte händer här i lilla Broby, säger Ulla Wram, verksamhetsområdeschef i Östra Göinge kommun och en av dem som har arbetat med att skapa trygghet både på skolan och i hela kommunen efter den omskakande händelsen.

– Hela samhället påverkades. Östra Göinge är en liten kommun och många känner varandra. Det sprider sig snabbt vad som händer.

Hon berättar att kommunens personal åkte på trygghetsturné till de olika byarna i kommunen.

– Vi lyssnade och lade ner mycket jobb för att återskapa tryggheten, säger Ulla Wram.

En gudstjänst kommer att hållas på Östra Broby kyrka. Foto: Gunilla Fritze

Större trygghet

Skolinspektionen var på Göingeskolan i mars 2016 och konstaterade att det fanns brister som behövde åtgärdas. Det handlade bland annat om stök och oro i klassrummen och att elevhälsan inte arbetade förebyggande och hälsofrämjande för att stödja eleverna.

– Vi har satsat på kompetensutveckling bland lärarna och ökat bemanningen inom skolhälsovården på alla skolor i kommunen under 2016, säger Ulla Wram.

I dag tycker hon att det finns en större trygghet i kommunen. Det är en bild som delas av flera i Broby.

– Det som hände för ett år sedan var ofattbart. Ingen förstod hur det kunde hända i en sådan här liten by men det känns som det är lugnare nu, säger Daniel Nilsson, som bor i kommunen.

Sanna Nilsson har två små barn som går i förskolan och har en liknande uppfattning.

– Det fungerar bra i mina barns skola och det tror jag att det gör på Göingeskolan också nu. Det var lugnt när jag själv gick där men man blir rädd när sådant här händer, säger Sanna Nilsson.

I kväll klockan 18 arrangeras en minnesstund i kyrkan i Broby. Det är ett samarbete mellan kyrkan, skolan och elevhälsan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.