”Hon lurar köparna att betala för nåt hon inte har rätt att sälja”, säger kammaråklagaren Fredrik Jönsson. Foto: SVT

Kvinna misstänks ha förfalskat handlingar och sålt miljonfastighet i Vellinge

Publicerad

En kvinna i 50-årsåldern misstänks ha förfalskat en mängd dokument som bland annat möjliggjort att hon kunnat sälja någon annans fastighet i Vellinge för över sex miljoner kronor. Nu åtalas hon på flera punkter.

Genom ett förfalskat gåvobrev misstänks kvinnan ha lurat till sig en lagfart på en fastighet i Vellinge kommun som tillhört en man som avled våren 2018. Nu åtalas hon, misstänkt för bland annat grov urkundsförfalskning.

Men närstående till den avlidne hade aldrig tidigare hört talas om kvinnan. Dessutom var gåvobrevet daterat till ett datum när de vakade över honom på sin dödsbädd och menar att han inte varit i stånd att skriva under dokument.

Vittnen oförstående

Enligt åtalet ska två vittnen ha undertecknat gåvobrevet – en av dem har sedan dess avlidit och ska också ha legat på sin dödsbädd när det undertecknades, enligt dennes dotter. Hon tror inte att hennes pappa skulle skrivit under något sådant.

Det andra vittnet har inte hört talas om någon av människorna eller skrivit under något. För övrigt skulle han inte stava fel på sitt mellannamn, som han dessutom aldrig använder, tillägger han i polisförhör.

Sålde fastighet för flera miljoner

Kort efter att kvinnan tillskansat sig lagfarten sålde hon fastigheten för 6,2 miljoner kronor.

– Hon lurar köparna att betala för nåt hon inte har rätt att sälja, påstår jag, säger kammaråklagare Fredrik Jönsson.

Men det stannar inte där. Hon misstänks nämligen ha försökt sälja ännu en fastighet i Vellinge som hon inte äger.

Falsk identitet

Där hinner dock fastighetsägarens dotter upptäcka annonsen innan någon affär blir av. I det här fallet misstänks kvinnan för ha utgett sig för att vara fastighetsägaren för att sedan kunna skapa fullmakter och lägga ut fastigheten på Hemnet.

I polisens förundersökning går att se chatt-konversationer där kvinnan planerat bedrägeriet. Hon beställer falska id-kort med ägarens namn på av en kontakt som kallas ”Bond 007”.

Chattkonversationer i polisens förundersökning visar hur kvinnan misstänks ha beställt falska id-handlingar. Foto: TT/Polisens förundersökning

– Det är enligt mig ett allvarligt och genomtänkt bedrägeriförfarande, säger åklagaren Fredrik Jönsson.

Därmed åtalas kvinnan för grov urkundsförfalskning för gåvobrevet, samt grovt bedrägeri gällande försäljningen av fastigheten. Den tredje åtalspunkten är förberedelse till grovt bedrägeri för att ha utgett sig för att vara en annan person.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer