Foto: TT

Rekryteringslåt för IS spelades på Mix Megapol

Uppdaterad
Publicerad

På fredagsmorgonen blev radiokanalen Mix Megapols sändning utstörd i Malmö. Istället för morgonprogrammet spelades en rekryteringslåt för IS.
– Vi tycker att det är allvarligt så klart, än mer när det är den här låten, säger Jakob Gravestam, marknadsdirektör på Bauer Media som äger Mix Megapol.

Det var klockan 08:35 som låten började spelas och flera lyssnare ringde till Mix Megapols växel.

– Någon har kapat vår sändning med piratsändare, säger Jakob Gravestam. 

Eftersom programmet sänds från Stockholm så hörde inte ansvarig på radiokanalen låten. Enligt uppgift till 24 Malmö spelades den i 30 minuter. Men det kan inte Bauer Media bekräfta.

Försöker ta reda på vad som hände

Bauer Media har polisanmält händelsen och rapporterat den till Post- och telestyrelsen. Företaget håller också på med en egen utredning om det som hänt.

– Vi pratar med lyssnarna som ringt in, försöker ta reda på vad som spelades och hur länge den spelades, säger Jakob Gravestam.

Omöjligt att hitta källan

Den som störde ut sändningen kan ha gjort sig skyldig till flera brott. Men det kan bli svårt att ta reda på vem som låg bakom kuppen, bedömer Post- och telestyrelsen.

– Det är en störning som uppstått tidigare och då är det omöjligt att hitta källan nu. Det gäller att försöka vara på om den dyker upp igen och hitta den då, säger Lars Eklund på Post- och telestyrelsen.

Svårt att skydda sig

Enligt Bauer Media har man aldrig utsatts för något liknande i Sverige tidigare och Lars Eklund, enhetschef på Post- och telestyrelsen, känner inte till några liknande händelser. 

Hur kan man göra för att skydda sig mot det här?

– Det är ganska svårt, man kan inte göra så mycket, säger Lars Eklund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer