Nu blir området kring anstalten bebyggt med 250 nya bostäder. Foto: Ola Torkelsson/TT

MKB köper Kirsebergsfängelset

Uppdaterad
Publicerad

MKB i Malmö har köpt kvartersmarken och fängelset på Kirseberg för att bygga nya bostäder. Om ungefär fyra år kan 250 nya lägenheterpå fängelsets gamla område stå klara.

Vid årsskiftet lämnade Kriminalvården anstalten i Kirseberg, dit även två de byggnader som kallas direktörs- och förmansvillan hör.

Nu har det kommunala fastighetsbolaget MKB i Malmö förvärvat den statliga marken och fastigheten Malmö Centralfängelse för att bygga nya hyresrätter. Sedan ett bra tag har de letat möjligheter i just östra Malmö.

Fängelset svårbyggt för bostäder

Dock är det osäkert om den välkända gamla fängelsebyggnaden kan användas som bostadshus.

– Det är mycket tekniska utmaningar där, och som det ser ut nu går det inte att ha lägenheter där, bland annat på grund av att det är för små fönster och för lite ljusinsläpp, säger Gunnar Östenson som är utvecklingschef för MKB Fastighets AB.

Det är främst området omkring fängelset som kommer att bebyggas med nya hyresfastigheter. Ännu finns inga visionsbilder om hur det kommer att se ut och mycket återstår innan byggandet kan ta vid.

Stora fördelar

Och fördelarna med att bygga nytt just här är stora, enligt MKB.

–  Vi tror ju att Östervärnsområdet är nästa stora område, bland annat för goda pendlingsmöjligheter och att man inom kort kommer att ha 500 meter till närmsta tågstation när Östervärns station finns.

Eventuellt kan det också bli fler studentbostäder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.