BB Hemma heter satsningen som ska förbättra vården i Malmö efter förlossning. Foto: SVT

Mobilt barnmorsketeam i Malmö ska hjälpa nyblivna föräldrar

Uppdaterad
Publicerad

De påminner om barnmorskorna i East End, den populära tv-serien som skildrar engelska barnmorskors hembesök i en stadsdel i London på 50-talet. Nu får Malmö egna barnmorskor som gör hembesök.

BB Hemma heter satsningen som ska förbättra vården efter förlossning. Åtta barnmorskor och tre undersköterskor ska cykla runt mellan nyförlösta mammor i Malmö för att stötta i amningen och kontrollera bristningar.

Prover tas hemma

Verksamheten tar sikte på kvinnor som haft en normal graviditet och förlossning, som fött friska barn och gått hem sex timmar efter barnafödseln.

Idag måste föräldrarna komma tillbaka till sjukvården med sina nyfödda barn för PKU-test och gulsotskontroll.  Framöver ska provtagning och kontroller kunna utföras hemma samtidigt som de nyblivna föräldrarna får stöd och råd.

Förhoppningen är att det ska ge tryggare föräldrar och öka amningen.

– Skåne har fjärde sämsta amningsfrekvensen i landet, säger Pia Teleman, verksamhetschef för kvinnosjukvården på SUS.

”Sparat i årtionden”

I Uppsala har barnmorskorna gjort hembesök i 30 år och där ammar kvinnorna i större utsträckning. 

– Kvinnosjukvården har sparat på eftervården sedan 90-talet, säger Pia Teleman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.