SD tar makten i Hörby Foto: Bernard Mikulic

SD:s budget antogs i Hörby

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna i Hörby har fått igenom en budget som innebär besparingar inom modersmålsundervisning, kulturskola och bibliotek.

När politikerna i Hörby klubbade igenom budgeten för nästa år på måndagskvällen antogs Sverigedemokraternas budget. Partiet vill göra effektiviseringar på 3,9 miljoner och bland annat spara in 1,6 miljoner på modersmålsundervisningen.

Det innebär en halvering jämfört med dagens anslag på 3,3 miljoner.

SVT Nyheter Skåne har sökt Cecilia Bladh in Zito (SD), blivande ordförande i kommunstyrelsen, men inte lyckats nå henne.

Men Stefan Borg (SD), gruppledare för Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige menar att det var en stor dag för partiet.

– Men glädjen smolkas av insikten om att högkonjunkturen nu har vänt och att ekonomin kommer att bli rtt stortproblem att hantera under kommande mandatperiod, säger han.

Men han menar att det återstår mycket arbete för att motsvara väljarnas förtroende.

– Ödmjukhet inför kommande arbetsuppgifter, istället för naivitet och simpla framtidsdrömmar – med makt följer alltid ansvar, säger Stefan Borg (SD).

Obehöriga lärare

Så här sa Stefan Borg till Skånska Dagbladet i början av november:

– Kommunen bedriver modersmålsundervisning trots att det inte är lagligt tvingande, till exempel i förskoleklasserna. Hälften av lärarna har inte behörighet. Så vitt jag har förstått det krävs det pedagogisk utbildning för att kunna bedriva en effektiv undervisning.

– Vi vill därför avskaffa modersmålsundervisning som bedrivs av obehöriga lärare, säger Stefan Borg.

Sverigedemokraterna vill även spara in på anslagen till Kulturskolan med 200 000 kronor, biblioteken med 150 000 kronor och Odenprojektet, ett samverkansprojekt mellan Eslöv, Höör och Hörby som syftar till att finna nya vägar att nå ungdomar som varken studerar eller arbetar, med 300 000 kronor.

– Vi kommer att avstå från att rösta i kväll. Vi har inte hunnit ta fram ett eget budgetförslag och kommer därför att lägga ner våra röster, säger Lars-Göran Ritmer (M), gruppledare i Hörby.

SD vill ha ”trygghetspaket”

SD är det största partiet i Hörby. M, SPI och KD har efter valet en valteknisk samverkan i Hörby.

Stefan Borg säger till Skånska Dagbladet att SD ska utarbeta ett ”trygghetspaket” och lägga in det i budgeten. Det handlar om ökad kameraövervakning och ronderande väktare. Han har tidigare sagt till SVT Nyheter Skåne att han även vill att elever på högstadiet ska drogtestas och att Hörby ska anamma Staffanstorpsmodellen och erbjuda nyanlända boende i husvagnar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hörby

Mer i ämnet