• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Huddinge kommun, Stockholms län. Det brinner i en byggnad på Herkulesvägen. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Rigshospitalet i Köpenhamn. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Mögel på sjukhus i Köpenhamn kopplas till elvaårings död

Uppdaterad
Publicerad

Stora delar av barnavdelningen på Rigshospitalet i Köpenhamn är angripet av mögel, visar en intern utredning. På avdelningen vårdas bland annat barn med cancer.

"Det hittades sporer från aspergillus flavus i 39 av 50 rum", uppger Rigshospitalet enligt tidningen Berlingske.

Mögelsvamparten ifråga, som producerar det cancerframkallande giftet aflatoxin, beskrivs som särskilt allvarlig. Utredningen konstaterade även stora brister gällande rengöring.

I början av maj rapporterade Berlingske, som under en längre tid granskat mögelproblemen på sjukhuset, att ett dödsfall för första gången kunde kopplas till möglet. Åtta dagar efter att en elvaårig pojke 2022 friskförklarats från leukemi på Rigshospitalet dog han i sin pappas armar – enligt obduktionsrapporten sannolikt till följd av en svampinfektion han ådragit sig under sjukhusvistelsen.

Även andra delar av sjukhuset är högst troligt angripna av möglet, konstaterar Rigshospitalet i sin utredning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.