Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mohra Faby har hungerstrejkat på Gustav Adolfs torg Malmö i elva dagar. Foto: Firas Razak

Mohra hungerstrejkar mot ”könsapartheid” i Afghanistan

Uppdaterad
Publicerad

I snart elva dygn har 22-åriga Mohra Faby hungerstrejkat på Gustav Adolfs torg i Malmö.

Hon vill att Sveriges regering och FN erkänner och agerar mot situationen för hbtq-personer i Afghanistan.

– Det här är min kamp. Jag kommer att dö här, säger hon.

Mohra Faby flydde från Afghanistan och kom till Sverige för två år sedan. Hon har uppehållstillstånd och bor i Kävlinge.

Sedan 8 september hungerstrejkar hon på Gustav Adolfs torg i Malmö. Hon tänker fortsätta ända till Sveriges regering och FN erkänner det hon kallar ”könsapartheid” mot hbtq-personer i talibanernas Afghanistan.

När SVT Nyheter Skåne träffar henne är hon medtagen efter att bara ha druckit vatten i elva dagar. De senaste tre nätterna har hon sovit under bar himmel, efter att polisen inte tilllåtit henne tälta på torget.

– Jag mår inte bra. I fredags var jag på sjukhus. Doktorerna sa åt mig att jag ska sluta hungerstrejka, men jag kommer att fortsätta och kämpa för mitt community, säger Mohra Faby.

Blandade reaktioner

Hon säger att situationen för hbtq-personer var dålig redan innan talibanerna tog makten i Afghanistan igen för två år sedan, men att det är ännu värre nu.

– Personer från hbtq-communityt kan bli dödade i sina egna familjer eller av talibanerna. Tystnaden om detta är skamlig, menar hon.

Hon hoppas att representanter för regeringen och hbtq-organisationer ska komma dit och prata med henne. Bemötandet från Malmöborna har varit blandat, säger hon.

– En del personer har frågat varför jag gör detta och några har hånat mig. Men jag har också fått stöd. Föräldrar till transpersoner har gett mig ett armband som har gett mig energi, säger Mohra.

UD: ”Sverige fördömer utvecklingen”

I ett mejl till SVT Nyheter Skåne skriver Utrikesdepartementet att ”Situationen för hbtq-personer, liksom för mänskliga rättigheter i allmänhet, i Afghanistan är djupt oroande. Sverige och EU har vid flera tillfällen fördömt utvecklingen och krävt att de som gör sig skyldiga till kränkningar av de mänskliga rättigheterna ställs till svars.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.