MS-sjuka Monicas konto tömdes – assistenterna polisanmälda

Uppdaterad
Publicerad

MS-sjuka Monica Zaar ruinerades på tio månader. Nu har brorsönerna polisanmält att hundratusentals kronor försvunnit från hennes bankkonto, efter att hon fått hjälp av sina assistenter att handla och ta ut pengar. Pengarna räckte inte ens till begravningen.

Monica hade MS och satt i rullstol. Tio månader innan hon dog fick hon in nästan en miljon på sitt bankkonto efter att ha sålt huset där hon bott.

– Då eskalerade alltihop och pengarna rann från kontot i rasande takt, säger Mikael Zaar, en av Monicas brorsöner.

Stor ruljans på bankkontot

SVT Nyheter Skåne har gått igenom Monicas kontoutdrag som visar att det under de tio sista månaderna gjordes kontantuttag på i snitt 34 000 kronor i månaden.

Det handlades på ÖoB, Rusta, Dollarstore och Jula för i snitt 10 000 kronor i månaden. Dessutom gjordes köp i matbutikerna Ica, Coop och Lidl för i snitt 16 000 kronor i månaden.

– Om man äter hummer och färsk lax varje dag kan det vara rimligt. Jag kan inte svara på vad den här personen har ätit, säger Malena Sylvan, verksamhetschef för funktionsnedsättning, stöd och service på Hässleholms kommun.

Monica Zaar var undernärd. En månad innan hon dog vägde hon 28 kilo.

Monica ligger nu begravd i sina föräldrars grav. Eftersom pengarna i dödsboet inte räckte till, står Monicas namn än så länge på en ditsatt platta. Brorsönerna har sökt bistånd hos Hässleholms kommun för begravnings- och gravstenskostnader men har än så länge inte fått det beviljat. Foto: Privat bild

Kunde inte slå koden själv

Monica Zaar behövde hjälp av sina assistenter vid uttag och inköp. Av en polisanmälan som hon själv gjorde 2009 framgick att hon redan då behövde hjälp att slå koden för att ta ut pengar.

– Det är inte så att man som personlig assistent loggar in på någons konto och betalar någons räkningar utan att den personen är med. Det är den personen som måste göra det, säger Malena Sylvan.

Handlades även när hon låg på sjukhus

Men en jämförelse som SVT Nyheter Skåne gjort av Monicas sjukhusjournaler och kontoutdrag visar att matinköp och kontantuttag gjorts även under perioder när hon varit inlagd på sjukhus.

Då kan ju inte hon ha varit med?

– Jag kan inte kommentera det enskilda fallet, säger Malena Sylvan.

SVT har försökt nå flera av assistenterna som jobbat hos Monica. Ingen vill ställa upp på intervju men en av dem säger i telefon att Monica köpt allt till sig själv.

Polisutredningen har lagts ner men åklagaren Christofer Ramkvist säger till SVT att den sannolikt kommer att återupptas. Kommunen välkomnar en polisutredning.

Hässleholms kommun, som ansvarade för assistansen hos Monica, har inte själva utrett anklagelserna men säger att de välkomnar en polisutredning. Foto: Johan Dernelius/SVT

Så här ser transaktionerna ut:

Köp från Monicas konto, från 2020-03-10 till 2021-01-18

Ica, Coop och Lidl: 164 730 kronor, cirka 16 000 kronor i månaden

Rusta, ÖoB, Jula och Dollarstore: 104 880 kronor, cirka 10 000 kronor i månaden

Uttag i bankomater: 346 100 kronor, cirka 34 000 kronor i månaden

Under perioder som vi vet att Monica varit inlagd på sjukhus (inskrivnings- och utskrivningsdagar ej medräknade, endast dagar då vi vet att hon varit inlagd hela dagarna) har det handlats på Ica och Lidl för 18 020 kronor. Under sjukhusperioderna har 42 900 kronor tagits ut från uttagsautomater.

Övrigt:

Monica Zaar hade ingen god man. Hon gjorde själv en polisanmälan redan 2009 om att någon stulit pengar från henne. Det gällde 15 000 kronor vid ett enstaka tillfälle och alltså inte fortlöpande under en längre tid. Den utredningen lades ner.

Källor: Monicas kontoutdrag, sjukvårdsjournal, bouppteckning samt polisanmälan från 2009

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.