Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
29-åringen döms bland annat för att ha beställt mordet på den 23-åring som sköts i Rosengård i mars 2017. Foto: Björn Lindgren/TT

Mordbeställare i Malmö döms till livstids fängelse

Uppdaterad
Publicerad

En 29-årig man döms till livstids fängelse för att ha anstiftat mord. Mycket talar för att en 16-årig pojke i Malmö sköts ihjäl på grund av förväxling, när 29-åringen beställt ett mord på en man i Rosengård.

Vid det andra beställda mordet överlevde det tilltänkta offret och även då sköts en annan man till döds av misstag.

Den 29-årige mannen har funnits i de grova kriminella miljöerna i Malmö under en längre tid. 29-åringen har haft tillgång till stora summor pengar och han har haft ett stort kontaktnät i Malmö, Sverige och utlandet.

– Vårt arbete i Malmö har varit riktat mot grupperingen han fanns i, för att försöka förhindra mord och andra våldsbrott, men avsaknad av rätt lagstiftning har gjort att vi inte kunnat avlyssna digital trafik och förhindra något av morden. Om vi haft möjlighet till hemlig dataavläsning 2017 hade vi sannolikt lyckats avvärja brottet och förhindra mordet, säger Mattias Sigfridsson, biträdande polisområdeschef i Malmö.

Döms för beställningsmord

Det första mordet genomfördes i stadsdelen Rosengård i mars 2017, då en 23-åring sköts med flera skott i huvudet och kroppen av två gärningsmän, som försvann därifrån på en moped som senare hittades uppeldad.

Enligt åtalet ska 29-åringen ha utlovat 50 000 euro i betalning och gett råd på distans kring hur mordet skulle genomföras. Tidigare har en annan man dömts till 18 års fängelse för sin medverkan i och planering av Rosengårdsmordet.

Uppgifter i en mobiltelefon som hittades då denne man greps har utgjort en viktig del av bevisningen mot 29-åringen som nu döms för anstiftan till mord i fallet.

Frias i ett fall

Det andra beställningsmordet som han var åtalad för var en dödsskjutning på öppen gata i stadsdelen Hermodsdal i februari 2018.

Här hade en person med koppling till 29-åringen stämt träff med den man som mordplanen gällde. Ett stort antal skott avlossades – men det tilltänkta mordoffret klarade sig undan skador. I stället träffades den man som var en del av mordkomplotten av minst fem skott och avled omedelbart.

I det här fallet döms 29-åringen för anstiftan till mordförsök mot den man som klarade sig oskadd, men frias från anstiftan till mord på den man som sköts ihjäl.

29-åringen döms också för grovt penningtvättsbrott.

– Utredningen gällande Docentgatan har dessutom en stark koppling till det penningtvättsärende som den misstänkte åtalats för och som gav utredningen en tydlig motivbild – vilket sällan är fallet annars, så våra utredare har gjort ett mycket skickligt arbete, säger David Sjöman, utredningsledare i ärendet på Docentgatan.

En man döms för medhjälp till mordet i Rosengård. Han får fängelse i åtta år och sex månader. En annan man som också var åtalad för medhjälp till detta mord frikänns.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer