Mordförsök på Lars Hedegaard

Uppdaterad
Publicerad

Den en gång rasismdömde Lars Hedegaard har utsatts för ett mordförsök. En okänd man ska på tisdagen ha skjutit mot Hedegaard utanför dennes bostad i Köpenhamnsstadsdelen Frederiksberg.

Attentatsmannen missade dock och när vapnet inte fungerade flydde han.

– Han är skakad med inte skadad, mer kan jag inte säga, sade en polistalesman som inte ville bekräfta att det rör sig om Hedegaard.

Kvarteret avspärrat

Senare spärrades området kring Hedegaards bostad av sedan ett ”okänt föremål” påträffats. Bombexperter tillkallades och man förberedde en sprängning, rapporterade danska TV2.

Vid 15.30-tiden meddelade polisen att man utvidgar avspärrningen kring Hedegaards bostad. Hela kvarteret spärras av inför en väntad sprängning, hette det.

Hedegaard blev känd när han grundande den starkt islamfientliga danska föreningen Trykkefrihedsselskabet. Föreningen, som har en avläggare i Sverige, bekräftar att det är Hedegaard som utsatts för mordförsöket.

-Detta är vad man kan vänta sig om man säger sin mening i detta land. Det är litet överraskande för mig att jag skulle skjutas, men så var det uppenbarligen.

Det säger Hedegaard till tidningen Politiken i en första kommentar.

Dömdes efter blogginlägg

I Sverige har Hedegaard mest varit känd för att han följde med den omstridde konstnären Lars Vilks på dennes föreläsningsturné i USA som arrangerades av amerikanska islamfientliga organisationer.

Lars Hedegaard är en av de få danskar som ett tag hade papper på att han var rasist, sedan han för några år sedan av hovrätten dömdes till böter för att i en bloggintervju bland annat ha sagt att muslimska fäder våldtar sina barn.

Han frikändes senare i högsta domstolen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.