Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag tycker att det ska bli jättekul att välkomna alla Eurovisionfans till Amiralen”, säger Emelie Löfmark, vd på Amiralen som tar över Euro Fan Café efter Moriskans avhopp. Foto: SVT och TT

Eurovision: Amiralen tar över efter Moriskans avhopp

Uppdaterad
Publicerad

Malmö har drabbats av ännu ett avhopp under Eurovisionveckan. Moriska paviljongen, som skulle arrangera Euro Fan Café för Eurovision-fans, drar sig ur.

Förra gången Eurovision arrangerades i Malmö, 2013, höll Moriskan i festligheterna för de tillresta fansen. Nu hoppar man av på grund av risken för att hela Folkets park kan stängas om säkerhetsläget kräver det, något som skulle innebära ett stort ekonomiskt avbräck.

– Vår bedömning är att vi kan riskera vår framtid om vi genomför arrangemanget, säger Moriskans vd Ozan Sunar till Sydsvenskan.

Eurovision song contest 2024

Flera avhopp efter påtryckningar

Nu blir det istället Amiralen på andra sidan Folkets park som tar över. Euro Fan Café slås ihop med Amiralens eget planerade arrangemang, Euroglam, som hålls i samband med tv-sändningarna.

Emelie Löfmark, vd på Amiralen, behövde fundera ett par dagar innan hon sa ja.

– Vi behövde fundera igenom om organisationen kunde klara av det rent praktiskt, men också så klart hur det kommer att fungera säkerhetsmässigt, säger Emelie Löfmark.

Flera artister, arrangörer och organisationer har den senaste tiden hoppat av de olika arrangemang under Eurovisionveckan, dels på grund av att man vill protestera mot Israels deltagande, del på grund av hot eller påtryckningar.

Hyresgästföreningen hoppar av

Ännu har Amiralen varit relativt förskonade från hot och påtryckningar, men Emelie Löfmark är medveten om att det kan öka.

– Det är en av de saker jag funderade på innan vi sa ja. Det är tråkigt om det blir påtryckningar, men jag hoppas att man kan se att vi vill göra något bra.

Senaste avhoppet är Hyresgästföreningen som enligt tidningen Hem och Hyra hoppar av på grund av säkerheten kring de demonstrationer som planeras i samband med Eurovision.

– Givetvis är det som händer i världen just nu oerhört tragiskt och allvarligt, men jag tycker att det är okej att tänka den tanken och samtidigt ställa till med en fest i Malmö, säger Emelie Löfmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision song contest 2024

Mer i ämnet