Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det blir inga ryska dansare från Moskvateatern under den kommande föreställningen ”Svansjön och andra klassiska balettmästerverk” på Malmö Live i maj. Foto: SIA Worldstars

Moskvateaterns medverkan i Svansjön på Malmö Live stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Det bästa ur Svansjön och andra klassiska balettmästerverk ska framföras på Malmö Live den 8 maj. Först skulle dansare från Moskvateatern dansa. Men nu har arrangören av föreställningen bytt ut de ryska artisterna mot dansare med annan nationalitet.

– Arrangören har tecknat ett nytt avtal med europeiska dansare. Det är inte längre Moskvateaterns dansare som kommer hit, säger Malmö Lives publikutvecklingschef Line Breuning.

Malmö Live Konserthus har under en tid diskuterat hur de ska förhålla sig till frågor som uppstår som en följd av Rysslands invasion i Ukraina. Den 28 februari fattade konserthuset ett beslut.

– Vi har beslutat att bromsa alla relationer med aktörer som representerar regimen i Ryssland. Vi bromsar också relationer med individer som öppet sympatiserar med Rysslands invasion i Ukraina, säger Maria Frej, vd och konserthuschef vid Malmö Live.

Gör avvägningar

Malmö Live går nu igenom sina samarbeten, produktioner och uthyrningar. När det gäller föreställningen Svansjön och andra klassiska balettmästerverk uppstod frågetecken kring Moskvateaterns koppling till den ryska staten.

– Det kom frågor kring balettens relation till det officiella Ryssland och därefter justerades produktionen. Vi har vår policy att utgå ifrån och den handlar inte om att censurera rysk kultur utan att ta avstånd från Rysslands invasion i Ukraina, säger konserthuschef Maria Frej.

Svansjön är en balett med musik av den ryska kompositören Pjotr Tjajkovskij. Handlingen kretsar kring kampen mellan kärleken och ondskan. Baletten hade urpremiär i Moskva 1877.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.