Robothunden Buster hjälper till på byggen

Uppdaterad
Publicerad

”Buster”, som fick sitt namn från en klass på Fäladsskolan i Lund, arbetar just nu på en byggarbetsplats i Lund. Där inspekterar han så att allt följer planen och hamnar på rätt plats. Framtidens kollega för byggarbetare kanske?

Hans kusin har varit med i underhållningsprogrammet ”America's Got Talent” på andra sidan Atlanten och dansat. Även Buster har fått frågan från den svenska förlagan – men att programmera en dans skulle bli för dyrt. Närmare 80 000 kronor skulle det kosta.

I stället får Buster slita för sitt dagliga bröd i ett projekt på en byggarbetsplats i Lund – utformat av forskare från reglerteknik och datavetenskap i samarbete med centrum för byggrobotik på Lunds tekniska högskola, LTH.

Buster är en fyrbent robot som med hjälp av sina kameror på ”huvudet” och ”överkroppen” tar bilder och mäter på ett bygge för att se så att det följer ritningarna och beräkningarna som har gjorts. Tanken är inte att han ska ersätta byggarbetare utan snarare underlätta deras arbete.

I klippet får du träffa Buster och hans ”husse” Anders Robertsson som är professor i reglerteknik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.