Yousif Akar från Malmö målar porträtt med fötterna. Foto: Bernard Mikulic

Möt konstnären som målar med sina fötter

Uppdaterad
Publicerad

Han målar porträtt av de han saknar – och han gör det med foten trots att han har båda händerna i behåll. Yousif Akar söker ständigt nya vägar i sin konst och med den nya tekniken vill han ge hopp till andra.

Yousif Akar kom till Sverige från Irak för elva år sedan. Idag bor han i Malmö och det är hemma i vardagsrummet han målar sina konstverk. Det är en viss sorts konst han föredrar.

– Jag älskar att måla porträtt, säger han.

Malmö
– Det är så många ansikten som jag saknar och önskar att få se igen, säger Yousif Akar. Foto: Bernard Mikulic

– Det är så många ansikten som jag saknar och önskar att få se igen. Till exempel min mamma, jag saknar henne jättemycket. Om hon inte kommer till mig i drömmarna, så måste jag måla för att få se henne.

Vill ge hopp till de utan händer

För tre månader sedan började Yousif Akar testa ett nytt sätt att måla. Han började använda foten istället för handen.

För tre månader sedan började Yousif Akar måla med foten. Foto: Bernard Mikulic

– En dag tänkte jag: hur hade mitt liv blivit om jag förlorat mina händer i kriget? Eller vad händer om jag förlorar mina händer här i Sverige? Det var då jag började måla med foten, säger Yousif Akar.

Det är inte lätt att måla på det sättet, men idag är det så han gör det flesta av sina målningar.

– Genom att måla på det sättet vill jag ge hopp till alla som har förlorat händerna i kriget eller som inte kan använda sina händer av någon annan anledning.

Idag föredrar Yousif Akar nästan helt och hållet att måla med foten. Foto: Bernard Mikulic

Krig har påverkat hans konst

Yousif Akar har upplevt krigen i Irak och det har påverkat hans konst.

– Jag har sett många krig i mitt hemland och har förlorat vänner och släktingar. Kriget har påverkat mig som person och självklart syns det i mina konstverk, säger han och fortsätter:

– Omedvetet använder jag mycket röd och svart färg i mina målningar och målar ofta ledsna ögon eller en gammal kvinna som gråter. Konst betyder allt för mig och är allt jag kan. Jag målar varje natt och försöker skapa något nytt hela tiden.

Yousif Akar använder mycket röd och svart färg i sina målningar. Foto: Bernard Mikulic

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Malmö

Mer i ämnet