I oktober sattes de här tälten upp som exempel på flyktingboende i Revinge. I det nya temporära flyktinglägret blir det en annan tälttyp. Foto: Drago Prvulovic

Temporärt tältläger i Revinge

Uppdaterad
Publicerad

En engångslösning i en akut situation. Så motiverar myndigheten MSB beslutet att snabbt sätta upp ett temporärt tältläger i Revinge.

Upp till 250 personer ska få plats i nödlösningen utanför Lund. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) räknar med att det ska vara inflyttningsbart om någon vecka.

– När vi insåg att det krävdes bygglov för det planerade tältboendet i Revinge har vi funderat på om det går att göra någonting i väntan på det, säger Svante Werger, kommunikationsdirektör vid MSB, till TT.

#flykt

Efter regeringsbeslut dröjer det runt åtta veckor innan det planerade lägret kan få grönt ljus är klart. Men för det här temporära tältlägret krävs varken bygglov eller att byggtekniska krav uppfylls, enligt MSB:s tolkning av plan- och bygglagen.

– Vi kan agera utan beslut av regeringen om sådan materiel som vi redan sitter på, säger Werger.

Endast för Revinge

I oktober sattes provtält upp i Revinge men brandsäkerheten dömdes ut. Den nu aktuella tälttypen från MSB:s förråd är bättre, enligt Svante Werger, och säkras med brandvarnare, brandsläckare och vakthållning.

Den temporära lösningen är inte aktuell på andra platser.

– Vi har noga följt läget i Malmö och Skåne och känner att vi vill göra allt vi kan för att människor ska få tak över huvudet, säger Svante Werger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet