MUF Skåne vill tillåta månggifte

Uppdaterad
Publicerad

Moderata ungdomsförbundet i Skåne vill att äktenskapet ska kunna omfatta mer än två personer. Staten ska inte lägga sig i hur vi lever våra liv, är budskapet.

Precis som att man får lov att gifta sig med vem man vill, ska man också få lov att gifta sig med hur många man vill. Det är inte politikerna som avgör vilka man blir kär i, och hur många man vill gifta sig med, säger Julia Persson (M), vice ordförande i MUF Skåne.

I helgen röstade hennes distrikt ja till att verka för så kallat antalsneutral äktenskapslagstiftning. Och den tvåsamma juridiskt bindande äktenskapbalken står lågt i kurs hos dom flesta ungdomsförbund, från höger till vänser. SSU, ung vänster och grön ungdom vill istället ha en samlevnadsbalk, centern och liberala ungdomförbundet vill liksom muf i skåne ha antalsneutrala äktenskap. Bara Sverigedemokraterna och kristdemokraternatycker att äktenskap ska vara reserverat för par.

– Om du vill leva i ett polyamoröst förhållande är det inget problem med det, du kan själv reglera det där. Men äktenskapslagstiftningen är främst till för att skydda barn och familjer, och den hade nog inte fungerat så bra på ett förhållande där det finns flera parter, säger Adam Davidsson, ordförande i KDU Skåne.

”Liberal tanke”

Senast frågan skakade om den politiska debatten var det centerpartiets ungdomsförbund som lyfte frågan. Den väckte då rejält mothugg i många led. Något gehör för sina krav att få igenom förslaget hos moderpartiet fick ungdomsförbundet CUF inte. Och vilket stöd övriga ungdomsförbund har högre upp i leden är tveksamt.

– Om man tittar längre upp i åldrarna är det snarare vi som är på majoritetssidan. Istället för att säga att vi inte är ungdomliga och radikala, kanske det går att säga av vi är mer ansvarstagande och mogna, säger Adan Davidsson.

Men för Julia Persson och MUF går ämnet inte att göra till en generationsfråga.

– I grunden är det här en liberal tanke, och borde inte vara så jättebundet till generationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.