Astrid Blom är chef för Parkinsonföreningen och menar att promenader är viktigt för den som lider av Parkinson. Foto: TV2 Lorry

Ny musik hjälper parkinsonsjuka att promenera

Uppdaterad
Publicerad

Specialkomponerad musik med en viss rytm kan göra det lättare för parkinsonsjuka att röra på sig. I Danmark har man låtit personer med Parkinsons sjukdom lyssna på musik när de promenerar.

– Det ger mig en bättre gång. Parkinsonsjuka tultar gärna och går framåtlutade. När jag går med stavar och har musik i öronen håller jag rytmen och får en mer glidande gång, säger Peter Christiansen, som lider av Parkinsons sjukdom.

Parkinson är en kronisk nervsjukdom som gör att man kan skaka, bli stel i musklerna och kan ha svårt att hålla balansen.

Speciell takt och puls

Den danska föreningen ”Ett bättre liv med musik” har nu komponerat låtar med en speciell takt och puls. Låtarna ska parkinsonsjuka lyssna på när de promenerar – för att enklare hålla rytmen. 

– Att få in promenader i vardagen betyder verkligen mycket för att hålla sig igång och bromsa sjukdomen lite, säger Astrid Blom, chef för Parkinsonforeningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer