Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio

”Musikhjälpen” samlade in över 50 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Årets upplaga av ”Musikhjälpen” slog för första gången inga rekord i insamlade pengar. 50 550 204 kronor skänktes till kampanjen ”För allas rätt att funka olika”. Samtidigt slog man förra årets engagemang, rapporterar Sveriges Radio i ett pressmeddelande.

”Musikhjälpen” har för elfte året i rad samlat in pengar genom att tittare och lyssnare kunnat skänka pengar, samtidigt som de önskar låtar. Programledarna William Spetz, Farah Abadi och Daniel Adams-Ray har tillbringat sju dagar i glasburen som i år stått på Stortorget i Lund, utan att äta något annat än flytande föda.

Slog rekord i engagemang

När sändningen avslutades kunde man räkna till 50 550 204 miljoner kronor, vilket är lägre än föregående år då man slog alla rekord och samlade in över 74 miljoner kronor. Året dessförinnan var summan 49 miljoner. Men ”Musikhjälpen” räknar även antalet engagemang, vilket betyder låtönskningar, donationer, auktionsbud eller egna insamlingar. Där slog man fjolårets rekord på 586 000 engagemang och siffran slutade i år på 606 337 stycken.

”Vi har sett ett enormt stort engagemang i år för allas rätt att funka olika. Vi är så otroligt imponerade och glada över att fler än någonsin tidigare i Musikhjälpens historia har bidragit med det de kan – det är precis vad Musikhjälpen handlar om”, säger Julia Blomberg, projektledare för Musikhjälpen, i ett pressmeddelande.

Veronica Maggio-auktion dyrast

Bland de saker som auktionerades ut till högstbjudande via Tradera fanns bland annat en tavla föreställandes Avicii gjord av fotografen Bingo Rimér. Den inbringade 124 000 kronor, medan en unik konsert med Veronica Maggio gick för 100 000 kronor mer och blev den i särklass dyraste auktionen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer