Kyrkogårdstjuvarna siktar in sig på mindre utsmyckningar. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Många stölder på Östra kyrkogården i Malmö

Uppdaterad
Publicerad
Flera stora och betydande utsmyckningar har sedan tidigare stulits från Östra kyrkogårdens gravplatser. Enligt kyrkogårdsförvaltningen har stölderna ökat i år och nu ger sig kyrkogårdstjuvarna även på mindre gravstensdetaljer som symboler och siffror.

Kyrkogårdsförvaltningen i Malmö har fått många telefonsamtal om stölder från gravrättsinnehavare och besökare på kyrkogården den senaste tiden.

– Vi vet att mycket har försvunnit under vintern och vårvintern. Det är svårt att säga exakt hur mycket som försvunnit men det har eskalerat. Det är en offentlig plats på 50 hektar med mycket häckar som är nästan omöjlig att bevaka, säger Anna Jeppsson, kyrkogårdsmästare på Östra kyrkogården i Malmö, till SVT Nyheter Skåne.

Svåra brott att utreda

Även på polisen har man märkt att antalet anmälningar om kyrkogårdsstölder har ökat det senaste året, inte minst den senaste månaden. Sedan i somras har polisen tagit emot ett tjugotal anmälningar.

– Senast idag fick vi in en anmälan om att det försvunnit ett metallföremål från en anhörigs grav. Den som anmälde tror att stölden kan ha skett någon gång i mars. Det är allt vi vet. Det är mycket svårt och det är tyvärr för lite för att vi ska kunna inleda en förundersökning, säger Nils Norling, polisens presstalesman.

Det är inte bara Östra kyrkogården i Malmö som råkat ut för tjuvar. Tjuvarna besöker även andra kyrkogårdar i staden. Malmöpolisen är mycket bekymrad över utvecklingen och uppmanar alla som ser eller hör något att anmäla det till polisen.

”Passerat alla gränser”

Att det är just Östra kyrkogården som plundrats mest, tror polisen beror på dess geografiska läge och storlek.

– Det här är en stor kyrkogård utanför stan som inte är ordentligt upplyst nattetid. Det är dessvärre lätt för en tjuv att arbeta ostört där, säger Nils Norling.

Kyrkogårdsförvaltningen i Malmö beklagar stölderna samt att de inte heller har möjlighet att själva kontakta alla gravrättsinnehavare som drabbats.

– Jag tycker att man har passerat alla anständighetsgränser när man stjäl från gravstenar. Det är så fult och det gör mig så ledsen, säger polisens presstalesman Nils Norling.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer