Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under de senaste åren resulterade gemensamma myndighetsinsatser i krav på 450 miljoner kronor. Det handlar bland annat om felaktiga bidragsutbetalningar, beslagtagna ägodelar och skattekrav. Foto: Johan Nilsson/TT

Myndigheter samarbetar för att stoppa illegala bidrag

Uppdaterad
Publicerad

Under de senaste tre åren har myndigheter i region Syd med gemensamma insatser krävt tillbaka 450 miljoner kronor. Pengar som bland annat betalats ut som bidrag till kriminella personer.

14 myndigheter, däribland Polisen, Försäkringskassan och Skatteverket, arbetar med gemensamma insatser för att exempelvis avslöja narkotikaärenden, bidragsfusk och skattebrott.

Under åren 2019-2021 resulterade deras insatser i krav på 450 miljoner kronor. Det handlar bland annat om felaktiga bidragsutbetalningar som krävts tillbaka eller förhindrats, men också om beslagtagna ägodelar och skattekrav.

– Det vi ser är att de grova kriminella som är med och driver det dödliga våldet, de finns med i de här sammanhangen också, säger Mats Karlsson, chef polisens underrättelseenhet i region Syd.

Misstänkt assistansfusk avslöjat

Ett exempel är där polisen hjälpt Försäkringskassan att avslöja ett assistansfusk i Skåne. Ett bolag med sex brukare misstänks ha lurat till sig pengar genom felaktiga uppgifter.

– Ett direkt resultat av polisens spaningsinsatser är att vi nu kunnat besluta om återkrav på 11,5 miljoner kronor i det fallet, säger Charlotte Hoff, enhetschef på Försäkringskassan.

I region Syd ingår Skåne län, Blekinge län, Kalmar län, och Kronobergs län.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.