Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En förställning om när ekobyns vackra ideal urholkas av sin fejkade verklighet Foto: Henrik Hellström

När drömmen om en ekoby förvandlas till lögn på sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

Teaterkollektivet Bombina Bombast har satt upp föreställningen ”Eco Village” om hur en grupp människor flyttar ut på landet för att  ”rädda världen”. De ger en bild av sig själv på sociala medier men samtidigt skaver det inombords och mellan huvudpersonerna.

I det gamla tegelbruket i Arrie utanför Malmö har flera olika små studior byggts upp – yogastudion, växthuset, det mysiga köket. Ekobyns medlemmar ger tips om hållbarhet, mat, yoga och berättar hur man ska leva på ett hållbart sätt.

– Den här föreställningen handlar inte bara om ekobyar utan om vad det är att vara människa idag och hur vi alla iscensätter oss på sociala medier. Vi vill ställa frågan om hur långt är du beredd att gå för din persona på sociala medier, manusförfattaren Emma Bexell Stanisic.

Ekohonung eller ekoporr

Publiken, på plats och online, kan se allt – både den fejkade bilden i sociala medier men även deltagarnas vardag. När en ny medlem kommer in för att hon gillar bilden av ekobyn på sociala medier så börjar projektet knaka i fogarna. Den nya medlemmen ifrågasätter och får makt genom att bli populär bland följarna.

– I den här byn låtsas alla leva självförsörjande men allting är fejk. Å ena sidan lever man fint och odlar sin egen potatis och tomater samtidigt som man gör reklam för hår- och hudvårdsprodukter. Det är en hårfin gräns mellan att odla ekohonung och att göra ekoporr, säger regissören Stefan Bexell Stanisic.

Föreställningen ”Eco Village” görs i samarbete med Sydhavn Teater och visas till den 10 juni i Arrie Tegelbruk och online.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.