Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Petar Vicevic i Lomma berätta om hjärnoperationen när SVT Nyheter Skåne besöker honom en dryg vecka efter operationen. Foto: Neurokirurgen i Lund / Linda Ekström

Petar Vicevics hjärntumör togs bort med laser – hemma efter två dagar

Publicerad

Med en ny lasermetod, som nu testas i Lund, opererades Petar Vicevics svåråtkomliga hjärntumör bort. Och redan två dagar efter operationen kunde han åka hem igen.

För drygt två år sedan opererades han första gången med traditionell kirurgi, där skallbenet öppnades. Och i januari i år drabbades Peter Vicevic i Lomma av ett canceråterfall då en ny hjärntumör upptäcktes.

– Jag hade ställt in mig på att cancern kunde komma tillbaka, men man blir helt krossad, säger Petar Vicevic.

Men den här gången dök möjligheten att vara med i en ny studie i Lund upp. Petar blev den tredje patienten i Europa att ta bort tumören med en ny laserutrustning. Genom ett litet hål i skallbenet genomfördes hela operationen inuti en magnetkamera.

– Möjligheten fanns inte för sex månader sen, säger han.

Två dagar senare kunde Petar lämna sjukhuset.

Hör Petar Vicevic berätta om cancern i videon ovan när SVT Nyheter Skåne besöker honom fem dagar efter operationen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna från operationen i Lund när en svåråtkomlig hjärntumör tas bort med en ny lasermetod där hela operationen utförs i en magnetkamera. Foto: Neurokirurgen Lund

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.