Dyr medicin och rädsla att dom inte ska fullfölja behandlingen är några orsaker.
– Man är rädd att de kanske ska missa ett antal doser och återinfekteras, säger Marianne Alanko Blomé som är medicinskt ansvarig för sprutbytet i Malmö och med i en expertgrupp som vill se förbättringar i behandlingen av just den här gruppen.
Men snart hoppas de att man ska kunna erbjuda behandling bland annat via sprutbytet.
– I vissa länder ser man just den här gruppen som prioriterad för att komma åt smittspridningen, säger hon.
95 procents läkning
I Sverige uppskattas 40.000 ha sjukdomen som sprids via blod och som kan leda till leversvikt, levercancer och död på sikt. Men nya bättre läkemedel gör att det i princip går att få bort smittan helt och behandlingstiden har kortats rejält från ett år till några månader. Majoriteten av personer som injicerar droger är smittade.
– Från att inte har varit särskilt effektiv och väldigt lång och behäftad med mycket biverkningar så är den numera allt kortare. Nu har vi precis gått ner från tolv till åtta veckor för dem som inte har utvecklat ciros, det vill säga skrumplever. Och man kan säga att fler än 95% faktiskt läker ut, säger Marianne Alanko Blomé.
Patienter från sprutbytet
Solveig Samuelsson som haft ett missbruk i över 40 år är nu är helt ren sedan tio månader och har påbörjat en behandling. Men eftersom hon har skrumplever så tar det längre tid, 16 veckor, och hon har kvar en del av de gamla medicinerna med mer biverkningar.
– Man klarar det när man vet att det är en begränsad tid, säger hon.
Hon får behandlingen på infektionsmottagningen i Malmö och här har har man redan tagit emot några få patienter från sprutbytet och patienter som ingår i behandling med till exempel metadon och det har fungerat bra.
Marianne Alanko Blomé hoppas att man snart kan erbjuda behandling via sprutbytet.
– Det som isåfall är nästa steg är att aktivt söka upp de som är aktiva i sitt missbruk för att erbjuda testning och behandling och det har inte införts men det är flera olika expertgrupper som arbetar för det, bland annat tror vi som arbetar med sprutbytesverksamhet att vi skulle kunna utgöra en bra plattform för att nå ut till gruppen.
Stora samhällsvinster
Tillsammans med andra experter på området skriver hon i ett gemensamt dokument att de vill ha förbättringar i behandlingen av hepatit C för personer som injicerar droger för att kunna nå upp till WHO,s mål att eliminera hepatit C till 2030 .
Hon menar också att vinsterna är stora både för samhället och individen genom att diagnosticera och behandla.
– Det finns flera studier som visat att det lönar sig att behandla en person som ännu inte är särskilt sjuk i sin hepatit C men som på sikt kommer att kosta samhället mycket genom eventuellt en levertransplantation eller andra vårdkrävande behandlingar och för individen är fördelarna uppenbara.
Levern kan hämta sig
Solveig Samuelsson glädjer sig till att bli smittfri och sjuksköterskan Anette Forsberg som är hennes kontakt på infektionsmottagningen säger att en lever kan hämta sig förvånansvärt bra. För Solveig var det hemskt att på åttiotalet få veta att hon hade en blodsjukdom.
– Att leva med skrumplevern är jobbigt men den dagen jag får från socialstyrelsen att jag är smittfri, den dagen är min vinst. Att kunna gå ut och vara som alla andra, säger hon.