Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jerker Holm, professor i nationalekonomi, vill sänka priserna på alkohol – men bara i södra Sverige. Foto: Petra Hultman/TT

Nationalekonomen: Sänk spritpriserna i södra Sverige – höj dem norrut

Uppdaterad
Publicerad

Sänk priserna på öl, vin och sprit – fast bara i södra Sverige. Längre norrut kan alkoholen rentav få bli dyrare. Det är nationalekonomen Jerker Holms recept på ny prispolitik för Systembolaget.

Det är i en debattartikel i Sydsvenskan som Jerker Holm, professor i nationalekonomi vid Lunds universitet, föreslår differentierade alkoholpriser beroende på var i landet inköpen sker.

I syfte att förhindra ”utflödet av skattekronor” bör priserna sättas lägre på Systembolaget i den södra landsändan, där invånarna har nära till billiga spritinköp i framför allt Tyskland och Danmark.

Miljövinster i minskad gränshandel

Även omsorgen om miljön talar enligt lundaprofessorn för att begränsa gränshandeln och de bilresor den medför.

– Tanken är inte att Systemets priser ska pressas ner i nivå med de tyska, men redan små prisjusteringar neråt kan spela viss roll, säger Jerker Holm till SVT Nyheter.

I bakgrunden finns färska erfarenheter från pandemin, som visar att Systembolagets försäljning gick upp när gränser – och för den delen restauranger – stängde i fjol. Ingenstans var ökningen lika kraftig som i södra Sverige och enligt Jerker Holm en tydlig vink om mängden utländsk sprit som normalt konsumeras.

I Skåne till exempel ökade försäljningen av spritdrycker och starköl med 54 respektive 48 procent under andra kvartalet 2020, jämfört med motsvarande period 2019.

Det kan jämföras med Västernorrland, betydligt längre bort från utlandsmarknaden, där motsvarande siffror för systemförsäljningen var 15 respektive 14 procent.

Föreslår högre priser i norra Sverige

I ljuset av de siffrorna finns enligt Jerker Holm inte bara utrymme för prissänkningar söderöver. I andra delar av landet skulle Systembolaget rentav kunna plussa på lite, och på så vis behålla sin lönsamhet totalt sett.

– Man kan kanske tänka sig en 5-procentig minskning i Skåne, Halland och Blekinge. I till exempel Småland och Stockholm kanske priserna kan vara oförändrade – för att sedan bli lite högre på de platser där det är långt till den billiga spriten, förklarar Jerker Holm.

Folkhälsominister Lena Hallengren (S) har avböjt att kommentera förslaget.

Se videon där Jerker Holm utvecklar sina tankar om differentierade alkoholpriser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer