På torsdagen gav regeringen Trafikverket i uppdrag att genomföra en upphandling för att komma igång med natttågstrafiken ut i Europa. Foto: SVT

Nattåg Malmö–Bryssel verklighet inom två år

Uppdaterad
Publicerad

Dagliga nattåg från Malmö till Bryssel – det ska bli verklighet inom drygt två år enligt ett beslut från regeringen.
– Det här ger verkligen möjligheter att upptäcka Europa på hållbarast möjliga sätt, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

Tanken är att nattågen ska dra i gång senast den 1 augusti 2022 på sträckorna Stockholm–Hamburg samt Malmö–Bryssel. På torsdagen gav regeringen Trafikverket i uppdrag att genomföra en upphandling för att komma igång med tågtrafiken.

Enligt regeringen finns det ett mycket stort intresse för att resa med tåg, inte minst av klimatmässiga skäl där tåget i många fall kan komma att ersätta bil- eller flygresor i högre utsträckning än i dag.

– Det märkte vi redan före coronapandemin. Och ska vi ställa om både Sveriges och Europas transportsystem måste vi också gå före och visa vägen, säger infrastrukturminister Thomas Eneroth (S).

Skjuter till 300 miljoner

Tillsammans med samarbetspartierna C och L har regeringen kommit överens om att skjuta till 300 miljoner kronor i höstens budget till tågsatsningen. Pengar som bland annat kan användas till att förnya den svenska tågflottan.

– Med de här resurserna finns förutsättningarna och när man ska resa över landsgränser måste man se till att de tekniska kraven klaras, säger Per Bolund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer