Nedbrunnet danspalats återuppbyggt

Publicerad

Från anrik kulturbyggnad till arkitektonisk skulptur. Strandbaden i Falsterbo har onekligen fått en ny skepnad sen branden för tre år sedan. Nu återstår att se om de nya greppen går hem hos näsetborna.

I maj 2006 tog dansen slut. Då hade den hållit på i nästan 80 år. 1928 bjöds det upp för första gången på rotundan i Falsterbo strandbad.

– Vi gick ju dit och dansade varje fredag, det var väldigt kul, säger Kerstin Aulin som bor granne med strandbaden.

– Ja, vi hade själva kaffe med och barnen drog vi i skrindor, sen somnade de i sina skrindor under borden medan vi dansade, fyller Lena Thunell i som också bor i området.

Premiär på nationaldagen
Nu är det snart återigen dags för en sväng om. På nationaldagen är det premiär för den nya generationens strandbad.

– Vi tänker oss ett väldigt brett koncept. Vi vill skapa ett hus som är öppet och tillgängligt för alla, dygnets alla timmar och alla ålderskategorier, säger Johan Wallenborg som tillsammans med Cecilia Richter utgör krögarparet som fått förtroendet av Vellinge kommun att driva verksamheten.

– Vi står på fem ben: café, bar, nattklubb, konferens och restarurang, säger Cecilia Richter.

Hägring var namnet
Den svarta strama byggnaden, som arktiektbyrån Kjellgren Kaminsky Architecture själva kallar ”hägring”, väcker blandande känlsor.

Jag hade faktiskt väntat mig att de skulle bygga upp det gamla som det var från början, så de är lite modernt, säger Kerstin Aulin.

– Nä, jag tycker inte heller om det, säger Lena Thunell.

– Jag tycker det är för modernt för detta här nere.

”Framtiden för unga människor
Men Sibilla Hess från Tyskland, som tillbringar tre sommarmånader om året i Falsterbo, håller inte med.

– Jag tycker själva byggnaden är framtiden för moderna unga människor, alltså det gamla försvinner mer och mer. Jag tycker det är jättebra, modernt, så som det ska vara, säger hon.

Själva huset är 1 600 kvadratmeter stort och terrasserna 455, och om alla gäster står upp rymmer nya strandbaden 2 000 personer. För att grannarna ska slippa få nattsömnen störd är huset är ordentligt ljudisolerat med alla stora fönster riktade mot havet.

Tidigare dåliga erfarenheter
Men trots det kan idyllen krackelera om gästerna inte håller sig inom strandbadens område. Erfarenheterna från tidigare somrar är inte goda.

– De har raspat bilar, sprungit på taket på de bilar som stått här, lyft av grindar och kastat in i trädgårdar och druckit öl och kastat ölburkarna, berättar Lena Thunell.

Men Jean Benneth Tyrén som är marknadsföringsansvarig för Strandbaden menar att den typer av incidenter främst händer när det är stora evenemang som Falsterbo Horse Show i området, då det kommer tio tusentals människor på besök.

– Vi kommer ha belysning på byggnaden och ut i terrängen, förutom det har vi egna vakter och värdar och vår marknadsavdelning som för samtal med de som bor här nere, ungdoarna, skolorna och så vidare, säger Jean Benneth Tyrén.

– Tanken är att ha ett aktivt samtal redan innan det har hänt något.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer