Socialstyrelsen rekommenderar inte hälso- och sjukvården att erbjuda screening för prostatacancer med PSA-prov. Foto: TT

Efter screening-beskedet: ”Oerhört besvikna”

Uppdaterad
Publicerad

Socialstyrelsen fortsätter att säga nej till allmän testning av prostatacancer.

– Vi som träffar drabbade och deras familjer är oerhört besvikna på Socialstyrelsen, säger Jan Frick, ordförande i prostatacancerföreningen Provitae i Kristianstad.

Prostatacancer är den vanligaste cancersjukdomen i Sverige med omkring 10.000 nya fall per år. Omkring 2.400 män dör varje år till följd av sin sjukdom.

– Vi trodde att med de nya metoder som har kommit fram kring upptäckt och behandling av prostatacancer skulle Socialstyrelsen ge ett positivt besked i dag, säger Jan Frick, som är på väg hem till Skåne efter ett möte hos Socialstyrelsen i Stockholm.

Det finns sedan 1990 en möjlighet för män att göra ett PSA-test. Det är ett blodprov för prostatacancerspecifikt antigen (PSA). När testet infördes i Sverige fördubblades antalet nya fall under en tioårsperiod och antalet män som opererades eller strålbehandlades tiofaldigades.

Socialstyrelsen har bedömt att de negativa effekterna av överdiagnostiken är för stora för att allmän screening ska kunna rekommenderas.

– Jag arbetar med drabbade, där cancern upptäcks för sent. Det är ett oerhört lidande för både dem och deras anhöriga. Dessutom kostar deras mediciner stora summor, säger Jan Frick.

Han tillägger att om cancern upptäckts i tid hade det mänskliga lidandet minskat och pengar sparats.

Region Skåne planerar centrum för prostatacancer

Socialstyrelsens rekommendation är nu ute på öppen remiss och synpunkter kan lämnas till och med den 9 maj. En slutlig version beslutas under hösten 2018.

Socialstyrelsen avråder inte från PSA-testning generellt. Män som önskar få ett PSA-prov ska även i fortsätting kunna få det och inom region Skåne utreds införandet av ett prostatacancercentrum. Det finns, enligt regionrådet Anders Åkesson (MP) politisk enighet kring detta. Var centrumet ska placeras och när de ska öppna är inte beslutat.

– Vi vill ha organiserad testning och hitta de män som har ett för högt PSV-värde. Män ska inte dö i prostatacancer för att de inte har fått vård i tid, säger Anders Åkesson.

Fakta prostatacancer

Prostatacancer är den vanligaste cancersjukdomen i Sverige med omkring 10.000 nya fall per år. Nästan 100.000 svenska män lever med diagnosen, en trefaldig ökning på 20 år. Varje år dör 2.400 av dem till följd av sin prostatacancer. Eftersom män lever allt längre och därmed har större risk att drabbas av prostatacancer är antalet dödsfall per år oförändrat.

Fram till 1990-talet var prostatacancer vanligen avancerad och obotlig vid diagnos. Prostatacancersjukvården förändrades dramatiskt när blodprov för prostatacancerspecifikt antigen (PSA) infördes kring 1990. Antalet nya fall i Sverige fördubblades under en 10-årsperiod, och antalet män som opererades eller strålbehandlades tiofaldigades.

Screening med PSA-prov kan leda till minskning av dödligheten i prostatacancer.

Socialstyrelsen har hittills bedömt att de negativa effekterna av överdiagnostiken är för stora för att allmän screening ska kunna rekommenderas.

Trots detta PSA-testas mer än två tredjedelar av svenska män i storstadsregionerna.

Källa: Läkartidningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.