Regeringen säger nej till solceller på 13 skånska villatak. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Solceller i Falsterbo stoppas – försvaret påverkas

Uppdaterad
Publicerad

Solceller på villataken kan orsaka elektromagnetiska störningar som ställer till problem för försvaret. Med det argumentet säger regeringen nej till 13 fastighetsägare på Falsterbohalvön i Skåne som velat skaffa solcellsanläggningar.

Våren och sommaren 2020 beviljades de bygglov av Vellinge kommun, men det beslutet har nu upphävts av regeringen. Orsaken är fastigheternas närhet till ett område som är av riksintresse för försvaret.

I beslutet hänvisas bland annat till att Totalförsvarets forskningsinstitut pekat på att solenergianläggningar kan påverka känsliga kommunikationssystem. Denna risk ökar om det blir många solcellsanläggningar på samma plats och när anläggningarna åldras.

Avråder solenergi nära flygplatser

I beslutet hänvisar regeringen också till att Luftfartsverket avråder från etablering av solenergianläggningar inom tre kilometer från flygplatsers färd- och manöverområden.

Men exakt hur användandet av totalförsvarets anläggningar skulle påverkas av solceller just på de 13 villorna i Vellinge kommun utvecklas inte närmare, eftersom det skulle kunna skada landets försvar eller innebära fara för rikets säkerhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.