Foto: Richard Lööf / SVT

Kontaktledning föll över tåg – passagerarna fick evakueras

Uppdaterad
Publicerad

En kontaktledning utanför Malmö har rivits ner. Det är därför stora störningar i tågtrafiken mellan Malmö och Lund. Ett tåg fick evakueras efter att ha hamnat under den nedrivna kabeln.

Det är ett Öresundståg som rivit ner en kontaktledning vid Arlöv. SVT Nyheter Skånes reporter Adam Bergsten befann sig på tåget.

– Stoppet föregicks av en kraftig inbromsning och lokföraren berättade att kontaktledningen ramlade ned på vårt tåg och att det är förenat med livsfara att gå utanför vagnen, säger han.

– Vi fick alltså inte evakuera tåget. De säger att det kan ta lång tid.

– Den ramlade ner precis vid mig. Det blixtrade och kom eld, berättar Sibel Vatansever. Foto: Adam Bergsten

En av passagerarna på tåget är Sibel Vatansever. Hon blev rejält rädd.

– Den ramlade ner precis vid mig. Det blixtrade och kom eld. Tjejen bredvid mig skrek. Jag blev lite panikrädd. Jag trodde att det brann på tåget, säger hon.

”Luften kan ta slut”

Innan passagerarna kunde lämna tåget så säkrades det av elskyddsmän.

– Personalen håller på och gör i ordning för evakuering, men vill få folk att sitta kvar på sina platser för att förhindra att alla passagerarna samlar sig på samma plats i tåget, rapporterade Adam Bergsten ungefär en timme innan evakueringen påbörjades.

– Om för många passagerare befinner sig på samma plats så säger tågpersonalen att luften där kan ta slut. Jag är osäker på om det är bildligt eller bokstavligt talat, men det börjar bli lite kvavt ombord.

Stora störningar

Just nu är det stora störningar i tågtrafiken mellan Malmö och Lund. Alla Öresundståg är inställda medan Pågatågen och SJ kör som vanligt men med risk för förseningar. Ersättningsbussar trafikerar inställda linjer mellan Lund C och Malmö C.

Foto: Richard Lööf

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.