Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Oscar Johansson och Nina Persson ligger bakom musiken till Skåne Stadsmissions julkampanj om hemlöshet. Foto: Roger Nellsjö

Nina Persson gör vemodig julsång för hemlösa barn

Publicerad

The Cardigans-sångerskan Nina Persson förvandlar den vanligtvis gladlynta julsången ”Hej tomtegubbar” till vemod i ett samarbete med Skåne Stadsmission. Syftet är att lyfta problemet med barn som drabbas av hemlöshet.

692 barn i Malmö saknar ett eget hem enligt Malmö stads senaste siffror. Det är dessa barn som blir huvudfokus i årets julkampanj från Skåne Stadsmission.

Till sin hjälp har de världsartisten och malmöbon Nina Persson, känd från The Cardigans och och A Camp. Malmömusikern Oscar Johansson står för arrangemang och pianospel.

– Jag gillar det jobb som Stadsmissionen gör. Det känns bra att det jag arbetar med ibland kan användas till att göra något gott för andra – ibland får jag för mig att jag bara sysslar med ”underhållning” i en kommersiell bransch, säger Nina Persson.

Presenteras med kampanjfilm

Den vemodiga versionen av Hej tomtegubbar presenteras i en kampanjfilm föreställandes en familj som tvingas lämna sin lägenhet för ett tillfälligt och osäkert boende.

– Det är 692 barn för mycket. Alla barn har rätt till ett hem. Att sakna den trygghet som ett eget hem innebär skapar en oro och en utsatthet som påverkar barn hela livet. Hela samhället tjänar på att barn växer upp i trygghet, säger Lena Wetterskog Sjöstedt, direktor för Skåne Stadsmission.

Här kan du lyssna på hela låten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer